OKUSNO
Najboljši recepti nastajajo ponoči
Alen Arbi Milošević pravi, da ga kuhinja privlači vse od zgodnjih otroških let, njegova največja vzornica pa je mama, prav tako kuharica
Odpri galerijo
Dvaindvajsetletni Alen Arbi Milošević, ki se kali v novogoriški Hitovi restavraciji Calypso (Perla, Hotel & Casinò), je za Okuse pripravil sladico. Kot pravi, ga kuhinja privlači vse od zgodnjih otroških let, njegova največja vzornica pa je mama, prav tako kuharica. Ideje dobiva ponoči, v sanjah, najbolj pa ga razveseli, ko gostje, za katere kuha, s slastjo pomažejo krožnik in jih vidi srečne. Najraje ima tiste, ki se odločijo za degustacijski meni, saj ima tako proste roke pri ustvarjanju. Sladke dobrote ne le kreira, tudi poskuša jih rad, najraje se posladka s pomarančno-čokoladnimi kreacijami in dobrim crème brûléejem.
S svojimi kreacijami je nase že opozoril na Hitovih dogodkih, na katerih spajanje vina in hrane doseže vrhunske okuse, in eden takšnih se nam letos obeta že 31. avgusta. Park Wine Party je sproščeno poletno druženje na prostem ob izbrani vinski in kulinarični spremljavi. Pred centrom Park v Novi Gorici bodo gostili 19 priznanih vinarjev iz Vipavske doline, Brd, Krasa in slovenske Istre. Za zanimivo kulinarično izkušnjo bo poskrbelo sedem Hitovih kuharjev, ki bodo združili kreativnost vseh treh Hitovih destinacij – Goriške, Kranjske Gore in Štajerske. Parkova poletna prireditev se je med ljubitelji vina in dobre kulinarike že dodobra uveljavila, tudi letos jo bodo popestrili zanimivi glasbeni ustvarjalci.
Maline, sladkor in limonov sok kuhamo na ognju, dokler se ne odtalijo in dobimo homogeno maso.
Maso pretlačimo skozi sito ter pustimo, da se ohladi.
V kozici skupaj stopimo maslo in jedilno čokolado, da nastane gladka zmes. Odstavimo, vmešamo rum in nekoliko ohladimo. V večji skledi zmešamo rjavi sladkor, vaniljev sladkor, moko in kakav v prahu. Prilijemo čokoladno zmes in dodamo jajca. Vse skupaj dobro premešamo z mešalnikom, da dobimo enotno in gladko zmes.
Pečico ogrejemo na 180 °C. Pekač dobro namažemo z maslom in vanj vlijemo čokoladno zmes. Potisnemo ga v ogreto pečico in pečemo 15 minut. Pečeno maso dobro ohladimo. Ohlajeno narežemo na kvadratke in postrežemo.
Jajca in sladkor stepamo približno 10 minut ter nato ročno umešamo moko in mleto pistacijo. Maso nabrizgamo v PVC-lončke ter damo v mikrovalovko za 34 sekund.
Na krožnik serviramo panakoto, čez njo polijemo malinovo omako ter natrgan brownie in pistacijev sponge cake.
S svojimi kreacijami je nase že opozoril na Hitovih dogodkih, na katerih spajanje vina in hrane doseže vrhunske okuse, in eden takšnih se nam letos obeta že 31. avgusta. Park Wine Party je sproščeno poletno druženje na prostem ob izbrani vinski in kulinarični spremljavi. Pred centrom Park v Novi Gorici bodo gostili 19 priznanih vinarjev iz Vipavske doline, Brd, Krasa in slovenske Istre. Za zanimivo kulinarično izkušnjo bo poskrbelo sedem Hitovih kuharjev, ki bodo združili kreativnost vseh treh Hitovih destinacij – Goriške, Kranjske Gore in Štajerske. Parkova poletna prireditev se je med ljubitelji vina in dobre kulinarike že dodobra uveljavila, tudi letos jo bodo popestrili zanimivi glasbeni ustvarjalci.
Panakota:
Mleko, smetano in sladkor zavremo ter dodamo stopljeno belo čokolado. Ohlajeni masi dodamo stopljeno želatino in vaniljev strok. Maso ulijemo v modelčke/kozarčke in pustimo v hladilniku tri ure.
Malinova omaka:
Maline, sladkor in limonov sok kuhamo na ognju, dokler se ne odtalijo in dobimo homogeno maso.Maso pretlačimo skozi sito ter pustimo, da se ohladi.
Domači brownie:
V kozici skupaj stopimo maslo in jedilno čokolado, da nastane gladka zmes. Odstavimo, vmešamo rum in nekoliko ohladimo. V večji skledi zmešamo rjavi sladkor, vaniljev sladkor, moko in kakav v prahu. Prilijemo čokoladno zmes in dodamo jajca. Vse skupaj dobro premešamo z mešalnikom, da dobimo enotno in gladko zmes.Pečico ogrejemo na 180 °C. Pekač dobro namažemo z maslom in vanj vlijemo čokoladno zmes. Potisnemo ga v ogreto pečico in pečemo 15 minut. Pečeno maso dobro ohladimo. Ohlajeno narežemo na kvadratke in postrežemo.
Pistacijev sponge cake:
Jajca in sladkor stepamo približno 10 minut ter nato ročno umešamo moko in mleto pistacijo. Maso nabrizgamo v PVC-lončke ter damo v mikrovalovko za 34 sekund.Na krožnik serviramo panakoto, čez njo polijemo malinovo omako ter natrgan brownie in pistacijev sponge cake.