TEKMOVANJE

Najboljši slovenski dijakinji: zmagala kava s peso in figovo marmelado

Dijakinji Šolskega centra Velenje sta prekosili mednarodno konkurenco v kuhanju kave. Za najboljšo sta zelo pomembna pravilen postopek priprave in tudi higiena.
Fotografija: Ravnateljica Šole za storitvene dejavnosti ŠC Velenje Helena Zupanc, dijakinji Saša Miklavžina in Sara Klančnik ter mentorici Simona Pompe in Marijana Novak
Odpri galerijo
Ravnateljica Šole za storitvene dejavnosti ŠC Velenje Helena Zupanc, dijakinji Saša Miklavžina in Sara Klančnik ter mentorici Simona Pompe in Marijana Novak

Nedavno se je v Splitu odvijalo mednarodno tekmovanje natakarjev, barmanov, baristov in restavracij – Grand Gourmet 2022, ki sta se ga udeležili tudi dijakinji Šole za storitvene dejavnosti Velenje Sara Klančnik in Saša Miklavžina. Obe sta v hudi konkurenci 150 udeležencev iz šestih držav v različnih kategorijah s področja gastronomije za svoje kavne napitke in najboljši latte art (risanje na kavo) osvojili več zlatih medalj, pokalov in diplom.

»Kultura pitja kave in kavnih napitkov se spreminja in dosega vedno višji nivo tudi pri nas. Ni vseeno, kako nam nekdo postreže kavo in kakšnega okusa je. Tega se zavedamo tudi na naši šoli, kjer poleg drugih programov prav gastronomiji posvečamo posebno pozornost. Ne nazadnje je Slovenija evropska gastronomska regija,« poudarja ravnateljica Šole za storitvene dejavnosti na Šolskem centru Velenje Helena Zupanc. Sara Klančnik, ki je dijakinja drugega letnika programa gastronomija, in Saša Miklavžina, dijakinja tretjega letnika programa gastronomske in hotelske storitve, sta tudi sami veliki oboževalki kave, brez katere si prenekateri Slovenec sploh ne more zamisliti, da bi začel dan. Prija za dobro jutro ali ob popoldanskem druženju s prijatelji v mestu. A še zdaleč ni vseeno, kako in v kakšnih razmerah je skuhana.

V Split so se odpravili s harmoniko slovenka, na katero je Sara Miklavžina tudi zaigrala.
V Split so se odpravili s harmoniko slovenka, na katero je Sara Miklavžina tudi zaigrala.

Klančnikova in Miklavžinova sta tekmovali v kar treh kategorijah priprave kave, in sicer espresso in kapučino, latte art (risanje na kavo s spenjenim mlekom le s pomočjo lončka) ter lastni kreaciji kavnega brezalkoholnega napitka. In obe sta v vseh omenjenih kategorijah med juniorji edini osvojili zlate medalje. Klančnikova je postala celo absolutna prvakinja z največ osvojenimi točkami, za kar je prejela tudi prestižen pokal in nagrado v vrednosti 3000 kun. Med seniorji profesionalci pa je osvojila bronasto medaljo še za latte art in zlato medaljo za espresso in kapučino.

Zaigrala tudi na harmoniko

Prav tako sta si zlato priznanje za izjemno mentorstvo prislužili obe njuni mentorici učiteljici modulov gastronomije Simona Pompe in Marijana Novak. »To je velik uspeh obeh dijakinj, ki postajata strokovnjakinji na področju gastronomije, še posebno na področju priprave kave, kot tudi naše šole in ne nazadnje za samo Velenje, ki smo ga na tem tekmovanju predstavili kot petzvezdično doživetje,« pove Pompetova.

In doda, da nas pri kreiranju in ustvarjanju v gastronomiji čakajo velike poslovne priložnosti. »Gre za najbolj iskane poklice na trgu dela in kadre, ki so takoj zaposljivi, zato bi si želeli, da bi se v naše programe vključilo čim več mladih, ki na področju gastronomije, od kuharstva do strežbe, priprave kave, latte arta, mešanih pijač, barmanstva, sommelirstva, slaščičarstva in peke vidijo svojo poslovno priložnost,« pravi Pompetova. In kaj pravita dijakinji? Miklavžinova, ki je v vseh treh kategorijah, v katerih je tekmovala, osvojila zlate medalje, je v Splitu raztegnila tudi meh harmonike slovenka in s tem postavila piko na i. Za zmagovalni napitek pa uporabila espresso, sok rdeče pese, sirup karamele in hruškov sok, ki ga je okrasila s penico iz ajdove kaše, kuhane v jabolčnem soku z dodatkom smetane. »Za dobro kavo je zelo pomembno, da jo pripravimo po pravilnem postopku,« je razkrila Miklavžinova.

»Štejem si v čast, da sem lahko tekmovala v Splitu. To je izkušnja, ki mi bo za vedno ostala v lepem spominu,« pa pove absolutna prvakinja Klančnikova, ki je ocenjevalce prepričala s kavnim napitkom iz espressa, vaniljevega sirupa, pretlačene figove marmelade ter penico iz kozjega mleka, cimeta, sladke smetane in rjavega sladkorja. Za latte art je upodobila tri tulipane, na kavo pa izrisala laboda. Kot še poudari Pompetova, so tudi edina šola iz Slovenije, ki so s partnerskimi šolami iz Francije, Poljske, Italije, Turčije in Romunije sodelovali v mednarodnem projektu Erasmus+, ki je bil namenjen spoznavanju nacionalnih in regionalnih jedi, gastronomske dediščine partnerskih držav kot tudi predstavitvi slovenske gastronomske dediščine, kulture omizja in obedovanja, zlaganja serviet v različne vzorce za svečane pogrinjke, spoznavanja vin in kulture pitja, koktajlov in drugih mešanih pijač, kave in kavnih napitkov.

»To si štejemo v veliko čast, saj smo bili na neki način ambasadorji širjenja slovenske gastronomske dediščine,« sklene Pompetova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije