Največ antioksidantov vsebujejo borovnice
Borovnice, tako kot drugo jagodičevje, vsebujejo pisano paleto zdravih snovi, ki prinašajo mnoge pozitivne učinke na zdravje, med drugim srbijo za zdravo srce, ožilje, za dobro delujoče možgane, za zdravo prebavo in nižajo tveganje za raka.
Na prvem mestu
Pa vendarle so med sadjem zaradi nečesa na prvem mestu, in sicer po vsebnosti antioksidantov je v njih srcu zelo prijazen resveratrol in še mnogi drugi denimo flavonoidi, rastlinske spojine, z močnim protivnetnim učinkom.
V njih so zastopani še antocianini, barvila, ki jim zagotavljajo značilno modro barvo in pomagajo pri blaženju učinkov prostih radikalov.
Prav borovnice imajo zato največjo antioksidativno sposobnost med vsem pogosto zaužitim sadjem in zelenjavo.
Za zdravo srce in možgane
Dokazano je, da redno uživanje modrih jagod ne samo pomaga srcu in ožilju, temveč ščiti tudi pred nevrodegenerativnimi boleznimi možganov in prebavnimi boleznimi.
Najokusnejše so divje borovnice, ki rastejo na gozdnih jasah, po učinkih na zdravje za njimi ne zaostajajo gojene, katere vzgoja za komercialne potrebe se je začela šele v začetku 20. stoletja.