Namaz iz blenderja
Zdravi in okusni namazi iz semen nadomestijo industrijsko pripravljene, teknili bodo tudi tistim, ki imajo sicer radi mesne ali ribje paštete. Okus lahko prilagajamo z dodajanjem različnih zelišč in začimb, naredimo čisto blag namaz ali pikantnega. Namažemo ga na kruh, pečene kruhke ali prepečenec ali ponudimo z na palčke narezano zelenjavo, na primer korenjem ali kolerabo.
Recept lahko precej poenostavimo in izpustimo praženje semen. Namazu ni treba dodati veliko olja, saj že semena vsebujejo dosti maščob. Da bo lažji, mu namesto olja dodamo tudi malo vode.
Za 4 osebe:
1 skodelica sončničnih semen
2 žlici sezamovih semen
1 majhna čebula
2 stroka česna
1 limona
sol, poper, hladno stisnjeno sončnično olje
sveži peteršilj
Sončnična in sezamova semena stresemo v suho ponev in med mešanjem pražimo nekaj minut na srednji temperaturi, stresemo v blender. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo ter svetlo prepražimo na olju. Dodamo v blender, solimo in popramo, dodamo še sveži peteršilj in zmeljemo. Dodamo limonov sok in olje, toliko, da jed dobi mazljivo strukturo. Ohladimo in postrežemo s polnozrnatim kruhom. Okrasimo s svežim peteršiljem.