Recept: namaz iz rdeče pese
Namazi na bazi stročnic, na primer čičerike, leče ali fižola, so hitro in enostavno pripravljeni, z različnimi kombinacijami pa vselej drugačni. Kot dodatek stročnicam uporabimo posušene paradižnike, popečeno rdečo peso, kuhano korenje ali poljubno drugo zelenjavo.
Pazimo le, da ne bo namaz preveč redek, zato moramo ujeti razmerje med stročnicami in dodatki. Za mazljivost dodajamo kakovostno olje, na primer oljčno, pri začimbah pa se prepustimo domišljiji in okusu, blagemu ali ostremu.
Za 4 osebe:
2 gomolja rdeče pese
1 skodelica kuhane čičerike
1 strok česna
1–2 žlici tahinija
sok pol limone
1 pest orehovih jedrc
100 g nastrganega parmezana
sol, poper, oljčno olje, mleta kumina
sveži žajbelj, sveža melisa
Rdečo peso olupimo, narežemo na kocke in pečemo brez maščobe v ponvi, dokler se ne zmehča. Vmes večkrat premešamo. V mešalnik stresemo popečeno peso ter čičeriko, dodamo pasto iz sezamovih semen, kumino, česen, limonov sok in žajbelj. Solimo, popramo in pokapljamo z oljčnim oljem. Mešamo nekaj minut, da dobimo gosto, mazljivo maso. Namažemo na kruh, potresemo z orehovimi jedrci in parmezanom ter okrasimo z meliso.