Namaz iz suhega paradižnika
Sijajen namaz, ki ga lahko ponudimo tudi s testeninami. Priprava je enostavna, ujeti je treba le pravo razmerje med lečo, paradižnikom in oljem, začimbni dodatki pa so stvar okusa in rutine kuharice ali kuharja.
Če želimo pekočega, dodajamo ingver, poper in česen, bolj blagega le rahlo solimo in začinimo z zelišči, na primer peteršiljem in drobnjakom. Okus in teksturo lahko dodelamo z dodatkom gorčice ali kisle smetane.
Za 4 osebe:
1 skodelica rdeče leče
1 pest suhih paradižnikov v oljčnem olju
2 do 3 stroki česna
1 majhna čebula
1 žlička kaper
peteršilj, mleta paprika, kumina v prahu, sol, poper
Lečo skuhamo, odcedimo in stresemo v skledo mešalnika. Paradižnike vzamemo iz olja, narežemo, dodamo k ohlajeni leči in grobo zmeljemo. Česen in čebulo olupimo in narežemo ter stresemo k leči. Dodamo kapre, mleto papriko, kumino in poper ter zmeljemo.
Poskusimo, po potrebi solimo in dolijemo olje od paradižnika. Še enkrat zmeljemo do želene gostote in teksture. Ponudimo s popečenim kruhom. Če kaj namaza ostane, ga spravimo v dobro zaprt kozarček in v hladilnik. Porabimo v enem tednu.