Namesto paprik lahko napolnite čebulo
Sogan dolma (turško sogan dolmasi) ali polnjena čebula je jed, ki izvira iz Turčije, a že dolgo velja za nepogrešljiv del bosanske kuhinje, predvsem v času bajrama. Polnjeno čebulo lahko pripravite za kosilo ali večerjo ter za vsako posebno priložnost. Pri polnjenju je potrebno malce več potrpljenja, a se na koncu izplača, saj je okus božanski.
Sestavine za 6 porcij:
600 g čebule, 100 ml kisa
Nadev: 100 g čebule, 400 g mlete govedine, 80 g riža, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 čajna žlička soli, 1 jajce, 1 žlica olja, poper
Omaka: 3 žlice olja, 1 žlica moke, 1 čajna žlička sladke rdeče paprike
Priprava:
1. Skuhajte čebulo
Glavice čebule olupimo in odrežemo vrhove, nato pa jih damo kuhat v vodo, ki smo ji dodali 100 ml kisa. Pazimo, da se ne razkuhajo, približno 15 minut bo dovolj.
2. Pripravite čebulo za nadevanje
Ko je čebula kuhana, odlijemo vročo vodo in prelijemo s hladno. Čebulice morajo biti hladne, ko ločujete plasti. S prsti iztisnemo kolobarje čebule. Iz ene dobimo več čebul, ki jih napolnimo z nadevom. Večje plasti nadevamo s prsti, manjše pa z žlico ali desertnim nožem.
3. Priprava nadeva
Čebulo drobno nasekljamo in zmešamo z mletim mesom. Dodamo riž, paradižnikov koncentrat, jajce, sol, poper in olje ter vse dobro premešamo.
4. Nadevanje čebule
Nadevamo s prsti, vendar ne do vrha, saj se bo nadev zaradi riža napihnil, zato obstaja nevarnost, da čebule počijo.
5. Kuhanje
Nadevane čebule na tesno zložimo v lonec in zalijemo s toplo vodo, da so pokrite. Na olju prepražimo moko in mleto papriko ter dodamo v lonec. Na čebule položimo krožnik ali pokrovko, ki je manjša od lonca. Kuhamo približno 40 minut.
Postrežemo s kislo smetano ali mileramom.