RECEPT

Namesto paprik lahko napolnite čebulo

Sogan dolma (polnjena čebula) je turško-bosanska specialiteta.
Fotografija: Sogan dolma ali polnjena čebula. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Sogan dolma ali polnjena čebula. FOTO: osebni arhiv

Sogan dolma (turško sogan dolmasi) ali polnjena čebula je jed, ki izvira iz Turčije, a že dolgo velja za nepogrešljiv del bosanske kuhinje, predvsem v času bajrama. Polnjeno čebulo lahko pripravite za kosilo ali večerjo ter za vsako posebno priložnost. Pri polnjenju je potrebno malce več potrpljenja, a se na koncu izplača, saj je okus božanski.

Sestavine za 6 porcij:

600 g čebule, 100 ml kisa

Nadev: 100 g čebule, 400 g mlete govedine, 80 g riža, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 čajna žlička soli, 1 jajce, 1 žlica olja, poper

Omaka: 3 žlice olja, 1 žlica moke, 1 čajna žlička sladke rdeče paprike

Priprava:

1. Skuhajte čebulo

Glavice čebule olupimo in odrežemo vrhove, nato pa jih damo kuhat v vodo, ki smo ji dodali 100 ml kisa. Pazimo, da se ne razkuhajo, približno 15 minut bo dovolj.

2. Pripravite čebulo za nadevanje

Ko je čebula kuhana, odlijemo vročo vodo in prelijemo s hladno. Čebulice morajo biti hladne, ko ločujete plasti. S prsti iztisnemo kolobarje čebule. Iz ene dobimo več čebul, ki jih napolnimo z nadevom. Večje plasti nadevamo s prsti, manjše pa z žlico ali desertnim nožem.

3. Priprava nadeva

Čebulo drobno nasekljamo in zmešamo z mletim mesom. Dodamo riž, paradižnikov koncentrat, jajce, sol, poper in olje ter vse dobro premešamo.

4. Nadevanje čebule

Nadevamo s prsti, vendar ne do vrha, saj se bo nadev zaradi riža napihnil, zato obstaja nevarnost, da čebule počijo.

5. Kuhanje

Nadevane čebule na tesno zložimo v lonec in zalijemo s toplo vodo, da so pokrite. Na olju prepražimo moko in mleto papriko ter dodamo v lonec. Na čebule položimo krožnik ali pokrovko, ki je manjša od lonca. Kuhamo približno 40 minut.

Postrežemo s kislo smetano ali mileramom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije