MITI O PREHRANI

Nas lahko hrana zaščiti pred sončnimi opeklinami?

Imamo odgovor.
Fotografija: Študije so pokazale, da ima tudi uživanje zelo visokih odmerkov karotenoidov sicer bistveno manjše učinke na zaščito kože pred škodljivimi učinki sončnega sevanja, kot jo nudijo npr. sončne kreme, vendar pa so bili učinki merljivi.  FOTO: Bhofack2/gettyimages
Odpri galerijo
Študije so pokazale, da ima tudi uživanje zelo visokih odmerkov karotenoidov sicer bistveno manjše učinke na zaščito kože pred škodljivimi učinki sončnega sevanja, kot jo nudijo npr. sončne kreme, vendar pa so bili učinki merljivi.  FOTO: Bhofack2/gettyimages

Verjetno marsikdo pred dopustom pogosteje poseže po paradižniku in korenju. Vse to zato, da bi se izognil morebitnim sončnim opeklinam na počitnicah, ko je izpostavljenost soncu večja in dolgotrajnejša kot doma. Tako so nas učili pred leti.

Zdaj pa je Inštitut za nutricionistiko sporočil, da je to le mit. Da se lahko s paradižnikom ali korenjem zaščitimo pred soncem, ne drži, pravijo. Pojasnili so, da mit izvira iz lastnosti bioaktivnih snovi v takšnih živilih, predvsem karotenoidov.

»Gre za maščobnotopna rumena, oranžna in rdeča barvila z antioksidativnimi lastnostmi, ki jih proizvajajo rastline. Te snovi so bile predmet številnih raziskav, v katerih so raziskovalci preučevali morebitne ugodne vplive na zdravje, vključno z njihovo zaščitno vlogo pred ultravijolično svetlobo, ki povzroča sončne opekline in tveganja za razvoj kožnega raka. Čeprav so raziskave pokazale, da imajo nekatere snovi v živilih v resnici tudi zaščitno vlogo v koži, pa je bila tudi pri visokih odmerkih takšna zaščita praktično zanemarljiva v primerjavi z zaščito, ki jo nudijo kozmetični izdelki za zaščito pred soncem.«

Snovi v hrani lahko v zelo omejenem obsegu pripomorejo k zaščiti kože pred škodljivimi učinki sonca. FOTO: Mongione, Shutterstock
Snovi v hrani lahko v zelo omejenem obsegu pripomorejo k zaščiti kože pred škodljivimi učinki sonca. FOTO: Mongione, Shutterstock

Karotenoidi in zaščita kože pred UV sevanji

Študije so pokazale, da ima tudi uživanje zelo visokih odmerkov karotenoidov sicer bistveno manjše učinke na zaščito kože pred škodljivimi učinki sončnega sevanja, kot jo nudijo npr. sončne kreme, vendar pa so bili učinki merljivi. Opaženi zaščitni vplivi karotenoidov so verjetno kombinacija dveh mehanizmov. V telesnih tkivih se po izpostavitvi UV sevanju sprožijo fotooksidativni procesi, ki vodijo v povečano količino radikalov, pri odstranjevanju katerih imajo pomembno vlogo tudi karotenoidi zaradi antioksidativnega delovanja. Po drugi strani pa opažene učinke lahko pripišemo tudi sposobnosti karotenoidov, da delno absorbirajo UV svetlobo, s čimer - sicer v zelo omejenem obsegu - delujejo kot naravni filtri, ki zmanjšajo prodiranje takšne svetlobe v kožo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije