Nazdravimo s koktajli

V zadnjih letih so priljubljene lahke osvežilne pijače s penino; priprava je preprosta, sestavin ne sme biti preveč.
Fotografija: Hugo je mešanica bezga, mete in penine.
Odpri galerijo
Hugo je mešanica bezga, mete in penine.

Poletje, vročina, sprostitev ... ob večerih pa hladne, osvežilne pijače, prenekateri prisegajo na koktajle. Ne le s tako priljubljenim džinom, tudi z vinom jih je mogoče pripravljati. Ste se v nejeveri prijeli za glavo? Nikar, v zadnjih letih so zelo priljubljeni, zlasti tisti s proseccom ali katero drugo penino. V koktajlih s penečim se vinom ne sme biti preveč sestavin, saj pijača ne sme biti težka, ampak lahka in zračna, polna mehurčkov.

Italijanska klasika aperol spritz.
Italijanska klasika aperol spritz.
Začnimo s še vedno priljubljenim aperol spritzem. Potrebujemo 1 dcl prosecca, 60 ml aperola in 30 ml mineralne vode. V pecljati kozarec vsujemo led, čezenj natočimo prosecco, potem aperol in na koncu mineralno vodo ter okrasimo z rezino pomaranče.

Poletna klasika so koktajli s sadjem; najprej dodobra ohladimo nizke kozarce. Na majhne kose narežemo malo lubenice in nekaj malin in v vsak kozarec položimo žličko sadja. Potem do polovice vlijemo prosecco in nato prav toliko mineralne vode, okrasimo z lističem mete. Prosecco lahko zamenjamo z roséjem, če nam je ljubši.

Super je kombinacija penine in bezgovega sirupa: potrebujemo 30 ml bezgovega sirupa, 20 ml mineralne vode, 70 ml prosecca, nekaj listov mete. Sestavine skupaj z ledom vlijemo v ozek visok kozarec in premešamo, okrasimo z rezino limone.

Najpreprostejši pod soncem je špricar: kozarcu belega vina dodamo navadno ali mineralno vodo ter kocko ali dve ledu.

Bi radi pili mojito, a iščete alternativo za rum? Potrebujemo steklenico belega suhega vina, dva dcl limonade, ki jo naredimo iz mineralne vode, dve limeti, narezani na kolobarje, in nekaj metinih lističev. Vse sestavine zmešamo, postrežemo s kockami ledu.

Poletna sangrija. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Poletna sangrija. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Končajmo s še eno klasiko, sangrijo. Vino, sok in na koščke narezano sadje, to mora biti čvrsto, da v tekočini ne razpade ali postane kašasto. Pijača mora biti dobro ohlajena, z nekaj kockami ledu pa jo lahko postrežemo v na pol prerezani in izdolbeni lubenici. Potrebujemo liter rdečega vina in liter pomarančnega soka, dcl ananasovega soka, 2 banani, dve pomaranči, dve limoni, dva kivija, eno hruško, 20 dag grozdnih jagod, pol ananasa, žličko cimeta in 3 žlice sladkorja. Sadje, tudi limona in pomaranča, naj bo ekološke pridelave, narežemo ga na enakomerno velike koščke, v veliki skledi zmešamo s sokom ene limone in sladkorjem ter postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Čez kako uro dodamo sok in vino ter cimet, premešamo in vrnemo v hladilnik. Pred postrežbo v tekočino vsujemo ledene kocke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije