KRIVEC
Ne kruh, mastna hrana in alkohol, za salo na trebuhu krivo povsem drugo živilo
Izsledki najnovejše študije dokazujejo, da je za maščobne obloge na trebuhu v prvi vrsti kriva sol.
Odpri galerijo
Za lepo in vitko postavo ter za boljše zdravje bi se morali odpovedati enostavnim ogljikovim hidratom, alkoholu in nezdravim maščobam. To so osnovne smernice zdravega načina prehranjevanja, ki jim večina sledi že leta. A izsledki najnovejše raziskave univerze Queen Mary iz Londona kažejo, da je za višek telesnih maščob, zlasti tistih na trebuhu, v prvi vrsti krivo drugo živilo oziroma mineral. To je natrij, ki se nahaja v kuhinjski soli.
Študija je pokazala, da z vsakim gramom viška soli (največja priporočena dnevna količina za odrasle je pet gramov na dan), tveganje za debelost naraste za 25 odstotkov. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da 36 odstotkov žensk in 67 odstotkov moških na dan zaužije osem gramov ali več soli.
Otežuje izmenjavo snovi
Zaradi natrija se v telesu zadržuje tekočina, ovirana je izmenjava snovi v organizmu, prav tako sta moteni presnova in poraba maščobnih oblog. Zlasti tistih, ki se nalagajo na trebuhu.Študija je pokazala, da z vsakim gramom viška soli (največja priporočena dnevna količina za odrasle je pet gramov na dan), tveganje za debelost naraste za 25 odstotkov. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da 36 odstotkov žensk in 67 odstotkov moških na dan zaužije osem gramov ali več soli.