Ne odpovejte se česnu, po njem pojejte to
Česen velja za eno najbolj zdravih živil na svetu, žal se mu mnogi odpovedujejo zaradi zadaha, ki ga povzroča.
Na srečo obstaja preprost nasvet, kako ga premagati. Nanj je opozorila britanska zdravnica Megan Rossi. Ta je pojasnila, da je po s česnom bogatem obroku dobro pojesti jabolko, ki je po njenih besedah pri premagovanju zadaha učinkovitejše od vsakega žvečilnega gumija.
Krivo so žveplove spojine
Za zadah, ki ga česen povzroča, so zaslužne v njem prisotne žveplove spojine. Ko česen potuje skozi prebavo, nastajajo na najbolj dišeči stranski produkti, ti preidejo v kri in v pljuča, posledično je v ustih še dolgo prisoten slab zadah.
Najboljšo rešitev v tem primeru pa predstavlja jabolko.
Kako pomaga?
»Jabolko vsebuje številne snovi, denimo antioksidant kvercetin, ki z žveplovim spojinam iz česna tvorijo reakcijo in omilijo neprijetne vonjave,« je povedala Rossijeva in dodala, da obstajajo še štiri rastline, ki prav tako pomagajo pri blaženju slabega zadaha: meta, peteršilj, špinača in zelena solata.
Če jih boste pogrizljali po jedeh s česnom, bo zadah, ki ga povzroča, manj izrazit.