Nekaj posebnega: pripravite kutinov žele
Na kocke narezan kutinov žele, nekateri ga imenujejo tudi kutinov sir, ponudimo samostojno kot bombone ali v različnih kombinacijah. Dobro se poda k slanim jedem, na primer k siru ali suhim mesninam, oreškom ali semenom. Na tanko narezanega položimo na kos kruha kot marmelado, podložimo ga z na tanko namazanim maslom.
Za 4 osebe:
1 kg kutin
0,5 kg sladkorja
1 limona
Kutine dobro operemo in otremo s krpo ali papirnato brisačo, da odstranimo dlačice z lupine. Plodove narežemo na četrtine in odstranimo peclje ter peške. Stresemo v večji lonec in zalijemo z vodo, da so sadeži povsem pokriti. Iz limone stisnemo sok in ga prihranimo, nekaj lupine pa vržemo v lonec. Zavremo in kuhamo, dokler se sadje ne zmehča. Limonino lupino odstranimo in kutine gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo sladkor in limonov sok, zavremo in na majhnem ognju kuhamo približno eno uro, vmes občasno premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in po njem enakomerno razporedimo kutinovo maso, do centimetra na debelo. Prekrijemo s peki papirjem in pustimo na sobni temperaturi v suhem prostoru približno dva tedna. Potem maso v pekaču obrnemo in sušimo še dva tedna. Narežemo na poljubne kose in po želji potresemo s sladkorjem v prahu. Preložimo v posodo za piškote in med plasti želeja položimo peki papir.