Nekatera živila škodijo, če jih zaužijemo na prazen želodec
Da je zajtrk pomemben obrok, zdaj menda že vsi vemo. Ko omenimo zajtrk, večina naprej pomisli na (črno) kavo, sveže rogljičke (po možnosti še tople), kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka ali čaj z medom in limono, jogurt, kosmiče, sadje ... ne da bi se zavedali, da lahko nekatera od teh živil škodijo, če jih zaužijemo na prazen želodec.
Nekatera namreč lahko povzročijo preveč kisline in posledično gastritis, druga lahko hitro dvignejo sladkor v krvi, zaradi česar občutimo naval energije, ki kmalu tudi pade in že nekaj ur pozneje se nam začne dremati. Zato pazljivo izbirajmo živila, ki jih jemo zjutraj, da bomo zdržali do kosila brez (nezdravih) prigrizkov in ublažili pretirano proizvodnjo želodčne kisline. Res je, da zdrav in bolan želodec na isto živila ne reagirata enako, zato je treba prehrano (in količino zaužite hrane) prilagoditi posamezniku.
Kako je z jogurtom in bananami? Prvi vsebuje veliko zdravju koristnih mlečnokislinskih bakterij, a če ga zaužijemo na prazen želodec, bo želodčna kislina uničila njegove dobre bakterije, ki tako na zdravje ne bodo imele nikakršnega vpliva. Najbolj priporočljivo je, da ga zaužijemo za malico. Banane so bogate z magnezijem in s kalijem, a če jih pojemo na prazen želodec, se poruši ravnovesje teh elementov v telesu, kar vodi v prebavne motnje, slabo počutje in nepravilno delovanje žolča. Če brez njih za zajtrk ne moremo, jih kombinirajmo z drugimi živili.
Izogibajmo se
Sicer pa se izogibajmo rafiniranemu sladkorju in sladkemu pecivu, denimo rogljičkom, citrusom (ki lahko škodijo ljudem s poškodovano sluznico), niti kisla zelenjava ni najboljša, saj lahko poškoduje želodčno sluznico ter povzroči bolečine in gastritis, odpovejmo se gaziranim napitkom in pekočim začimbam: pekoča hrana lahko namreč nadraži in poškoduje želodčno sluznico ter povzroči povečano proizvodnjo kisline.
Ne seznam dobrih živil spadajo jajca, ki obenem poskrbijo, da smo dlje siti, torej bomo zdržali vse do kosila, pa še takrat pojedli manj, ker ne bomo zverinsko lačni. Lahko so kuhana ali pečena, pojemo jih s kosom temnega polnozrnatega kruha. Nikakor ne moremo mimo ovsene kaše, ki bo poskrbela za zaščitno plast na želodcu in ga obvarovala pred kislino. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin, ki koristijo prebavi, tako bomo ubili dve muhi na en mah. Prebavo izboljšuje med, ki obenem krepi odpornost. Tudi namaz iz arašidov si lahko privoščimo, je odličen vir energije in mononenasičenih maščobnih kislin. Priporočljiva je polenta, zaradi katere smo dolgo siti, obenem pa pomaga izločiti strupe iz telesa.
Zjutraj se izogibajmo sladkemu pecivu, citrusom, gaziranim napitkom.