Nekdanji tekmovalec šova Gostilna išče šefa objavil odličen jesenski recept (FOTO)
Nekdanji akter šova Gostilna išče šefa še zdaleč ni pozabljen. Vedno znova nas navdušuje s svojimi recepti, večinoma s prekmurskim priokusom.
»Ker je sezona jurčkov na vrhuncu, sem pripravil odlično jesensko jed, v kombinaciji okusa buč in jurčkov,« je povedal prekmurski kuharski mojster Fredi.
BUČNI DÖDOLI
40 dag krompirja
30 dag ostre moke
6 žličk domačega bučnega olja
sol
Krompir olupimo in zrežemo na kocke ter ga damo kuhat v slano vodo. Ko je skuhan, ga s paličnim mešalnikom zmiksamo, dodamo bučno olje in zakuhamo ostro moko. S kuhalnico zelo dobro zmešamo in kuhamo še 3 min, da se zmes lepo zgosti. Kuhane dödole oblikujemo z žlico v žličnike in serviramo na krožnik.
JURČKOVA KREMA
25 dag svežih jurčkov
1 šalotka
1 strok česna
1 dcl sladke smetane
120 g kisle smetane
sol
poper
olje
Na olju hitro prepražimo sesekljano šalotko, dodamo na lističe narezane jurčke, ki jih dobro prepražimo – tako dolgo, da se začnejo prijemati ponve, ker tako dobimo izrazit okus po jurčkih. Dodamo mleti timijan in sesekljan česen, da zadiši. Omako zalijemo s sladko smetano, solimo in popramo. Po potrebi zalijemo z malo vode in kuhamo cca 10 min. Na koncu dodamo kislo smetano in še malo pokuhamo. Pazimo, da se smetana ne sesiri. Kremo prelijemo po dödolih. Serviramo s popečenimi jurčki in pokapljamo s čistim bučnim oljem.
Jed ponudimo kot prilogo ali samostojno jed z zeleno solato.