AJDOVA KAŠA
Nekoč hrana za reveže, danes del zdrave kuhinje
Ajdovo kašo kombiniramo z zelenjavo, gobami ali mesom; ker ne vsebuje glutena, jo lahko uživajo tudi ljudje s celiakijo.
Odpri galerijo
V Evropi, tudi na Slovenskem, ajdo gojimo že stoletja. Iz centralne Azije, od koder izvira, so jo prinesli v srednjem veku, zaradi svojih imenitnih lastnosti, tako prehranskih kot pridelovalnih, pa se je hitro uveljavila. Uspeva tudi v neprijaznih razmerah na severu in je zelo odporna, za naš organizem pa nadvse koristna. Bogata je z beljakovinami, ne vsebuje pa glutena, zato je primerna za ljudi s celiakijo, s pridom pa jo na jedilnik uvrščajo tudi tisti, ki ne jedo mesa.
V prehrani uporabljamo kašo, to so oluščena zrna, ter moko, iz katere pripravimo kruh ali žgance pa tudi vse vrste peciv. Sijajne so palačinke, ki jih namažemo z marmelado ali drugim sladkim namazom ali nadevamo s praženo zelenjavo, gobami in podobnim. Pri kruhu velja, da ajdovo moko mešamo z drugimi, a pravi mojstri ga znajo zamesiti tudi zgolj iz ajdove. Potrpežljive gospodinje skuhajo žgance iz moke, komur se zmeraj mudi, pa bo kupil instantne ajdove žgance, ki so narejeni v nekaj minutah.
Podobno velja za kašo, pri nakupu bodimo pozorni, ali je bila že toplotno obdelana. Takšna je namreč kuhana v nekaj minutah, in če nismo pozorni, se hitro razkuha in postane lepljiva. Zato je bolje, da kupimo neobdelano, ki bo kuhana v približno petnajstih minutah, a bo ostala čvrsta in tudi okus bo bolj izrazit. Sicer pa iz nje pripravimo številne izjemno okusne jedi, po postopku kuhanja rižote. Izjemno priljubljena je kaša z gobami, bodisi s šampinjoni bodisi z jurčki, kombiniramo jo lahko z različnimi vrstami zelenjave, denimo korenjem, grahom, cvetačo, brokolijem, porom, kar je pač sezonskega pri hiši, pa tudi na koščke narezanim mesom.
Kašoto, ta izraz se uveljavlja za jedi, v katerih riž nadomestimo s kašo, pripravimo na dva načina. Kašo lahko stresemo k dušeni osnovi iz zelenjave, gob ali mesa, zalijemo z vodo, približno v razmerju ena skodelica kaše in dve skodelici vode, in počasi kuhamo, dokler se ne zmehča. Lahko pa jo skuhamo posebej, precedimo in primešamo k osnovi. Če želimo, da bo jed bolj sočna, z zelenjavo dušimo tudi naribano bučko, narezan paradižnik ali paradižnikovo omako. Ajdova kaša je pogosta sestavina krvavic, čeprav jo danes pogosto nadomestijo z rižem. Skuhamo jo lahko tudi v mleku, ji dodamo suho sadje in imeniten zajtrk je pripravljen.
V prehrani uporabljamo kašo, to so oluščena zrna, ter moko, iz katere pripravimo kruh ali žgance pa tudi vse vrste peciv. Sijajne so palačinke, ki jih namažemo z marmelado ali drugim sladkim namazom ali nadevamo s praženo zelenjavo, gobami in podobnim. Pri kruhu velja, da ajdovo moko mešamo z drugimi, a pravi mojstri ga znajo zamesiti tudi zgolj iz ajdove. Potrpežljive gospodinje skuhajo žgance iz moke, komur se zmeraj mudi, pa bo kupil instantne ajdove žgance, ki so narejeni v nekaj minutah.
Kašo dodajajo v klobase, zlasti v krvavice.
Podobno velja za kašo, pri nakupu bodimo pozorni, ali je bila že toplotno obdelana. Takšna je namreč kuhana v nekaj minutah, in če nismo pozorni, se hitro razkuha in postane lepljiva. Zato je bolje, da kupimo neobdelano, ki bo kuhana v približno petnajstih minutah, a bo ostala čvrsta in tudi okus bo bolj izrazit. Sicer pa iz nje pripravimo številne izjemno okusne jedi, po postopku kuhanja rižote. Izjemno priljubljena je kaša z gobami, bodisi s šampinjoni bodisi z jurčki, kombiniramo jo lahko z različnimi vrstami zelenjave, denimo korenjem, grahom, cvetačo, brokolijem, porom, kar je pač sezonskega pri hiši, pa tudi na koščke narezanim mesom.
Kašoto, ta izraz se uveljavlja za jedi, v katerih riž nadomestimo s kašo, pripravimo na dva načina. Kašo lahko stresemo k dušeni osnovi iz zelenjave, gob ali mesa, zalijemo z vodo, približno v razmerju ena skodelica kaše in dve skodelici vode, in počasi kuhamo, dokler se ne zmehča. Lahko pa jo skuhamo posebej, precedimo in primešamo k osnovi. Če želimo, da bo jed bolj sočna, z zelenjavo dušimo tudi naribano bučko, narezan paradižnik ali paradižnikovo omako. Ajdova kaša je pogosta sestavina krvavic, čeprav jo danes pogosto nadomestijo z rižem. Skuhamo jo lahko tudi v mleku, ji dodamo suho sadje in imeniten zajtrk je pripravljen.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
11:00
5 resnic o vitaminu C