Nežno kot dojenčkova ritka
Instantnih rešitev pri kvašenem testu ni, zato si vzemimo čas in se oborožimo s potrpežljivostjo. V kuhinji naj bo toplo, okna zaprta, da se testo ne bo prehladilo, kot so govorile naše babice in danes govorimo tudi mi. Sestavine, ki jih bomo uporabili, naj bodo sobne temperature. In treba je gnesti, močno, dolgo, da se gluten razbije, to namesto nas sicer zlahka in v le petih minutah opravi kuhinjski robot, a kaj ko je čutiti testo pod prsti, ga oblikovati v mehko dišečo kepo, iz katere bodo potem nastali čudoviti krofi, kifeljčki, polnjeni z marmelado, čokolado ali pršutom in sirom, slastne žemljice ali pa kraljica potica, nekaj najlepšega. Bolj ko ga mesimo, bolj prožno postaja, videti je kot dojenčkova ritka. Nešteto receptov je za kvašene dobrote, mi vam ponujamo tri, zavihajte rokave in se z obilico potrpljenja in dobre volje lotite dela. Zagotovo bo uspelo!
Šarkelj
Najprej pripravimo kvasec: v 1 dl toplega mleka zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in žličko moke ter premešamo, pustimo, da naraste. V skledico presejemo moko, vaniljev sladkor in sol. Maslo in sladkor penasto umešamo, dodamo rumenjake in limonovo lupinico ter dobro premešamo. Dodamo moko, kvasec in mleko ter ugnetemo testo, na roke ali pa nam pomaga kuhinjski robot. Oblikujemo ga v kroglo in na toplem pustimo vzhajati, naj se podvoji. Model za šarkelj, tisti z luknjo na sredini, dobro namastimo in pomokamo, odvečno moko otresemo. Testo še enkrat pregnetemo in položimo v model, pustimo še enkrat vzhajati, potem pa postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj. Pečemo kakih 40 minut. Malo ohladimo v modelu, zvrnemo na rešetko in ohladimo. Posladkamo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s sladkorno glazuro; zanjo potrebujemo 150 g sladkorja v prahu in toliko limonovega soka ali vode, da dobimo kot med gosto belo zmes.
Buhtlji
Naredimo kvasec: v 50 ml toplega mleka nadrobimo kvas in žličko sladkorja, premešamo in pustimo nekaj minut. Medtem v skledi penasto umešamo sladkor in maslo, dodamo jajca in naribano lupinico limone. Izmenjaje dodajamo moko, pomešamo s soljo, in mleko, ves čas mešamo, na koncu dodamo kvasec in olje. Po potrebi testo še malo zgnetemo z rokami. Pustimo vzhajati kakšno uro. Nato ga nežno pregnetemo in tanko razvaljamo na rahlo pomokani površini. Z nožem razrežemo na kvadrate, na sredino vsakega denemo žlico marmelade. Robove kvadrata prepognemo na sredino in dobro stisnemo, dobimo nekakšno culo, ki jo oblikujemo v kroglico. Polagamo v dobro pomaščen pekač, naj bodo rahlo narazen, stranice buhtljev s čopičem premažemo s stopljenim maslom. Pokrijemo s krpo in pustimo na toplem kakšnih 30 minut. Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 20–30 minut.
Preste
Naredimo kvasec: kvas raztopimo v mlačnem mleku, pustimo 10 minut. Maslo umešamo z rumenjakom, dodamo kvasec, sol in moko ter zamesimo mehko in gladko testo, to namesto nas laže in hitreje gnete kuhinjski robot. Počiva naj 30–40 minut. Potem ga razdelimo na 20 kosov, vsakega oblikujemo v za prst debel svaljek, ki ga zvijemo v presto, luknje še malo razvlečemo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko; pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo 15 minut. Medtem pečico ogrejemo na 200 stopinj. Preste premažemo z beljakom, potresemo z grobo mleto soljo in pečemo 15–20 minut.