Nina Dolenc: skutni namaz s kumaricami (RECEPT)
Preprost recept.
Odpri galerijo
Pred petimi leti se je Nina Dolenc na domači kmetiji – ta je v Vrbnjah pri Radovljici že vrsto let usmerjena v pridelavo mleka – lotila nečesa novega. Na Biotehniškem centru Naklo je obiskala tečaj, na katerem so jo podkovali s koristnimi triki, ki mleko
spremenijo v jogurt, mladi sir, smetano in še kaj. Dotlej so na kmetiji Dolenc, ki jo kot mladi prevzemnik vodi Ninin brat Nejc, vse mleko oddali v zadrugo. Zdaj iz vedno večjega dela nastajajo Ninine dobrote, med katerimi je tudi skuta. In ravno to je izbrala za središče recepta, ko smo jo poprosili, naj za bralce Okusov pripravi nekaj dobrega, a hkrati zelo enostavnega!
Česen in čebulo zelo na drobno nasekljamo. Če uporabimo kislo kumarico, tudi to nasekljamo na drobno. Če imamo svežo kumarico, jo operemo, narežemo na kockice in obdelamo s paličnim mešalnikom, nato pa odcedimo odvečno vodo.
Tako nasekljano zelenjavo dodamo skuti. Solimo, popramo, dodamo peteršilj in dobro zmešamo.
In če peteršilja zdajle nimate pri roki? Mi smo uporabili kar luštrek in bilo je odlično, če pa niti tega ni, bo dobra bazilika, timijan ali kateri podoben okus.
Da bo namaz zadišal po praznikih, lahko dodamo še žličko hrena!
Tako nasekljano zelenjavo dodamo skuti. Solimo, popramo, dodamo peteršilj in dobro zmešamo.
In če peteršilja zdajle nimate pri roki? Mi smo uporabili kar luštrek in bilo je odlično, če pa niti tega ni, bo dobra bazilika, timijan ali kateri podoben okus.
Da bo namaz zadišal po praznikih, lahko dodamo še žličko hrena!
Za 4–6 oseb:
250 g skute
pol sveže kumarice (ali 1–2 kisli kumarici)
pol zelo majhne čebule
strok česna
ščepec soli
poper
peteršilj (po želji, lahko tudi posušen)
250 g skute
pol sveže kumarice (ali 1–2 kisli kumarici)
pol zelo majhne čebule
strok česna
ščepec soli
poper
peteršilj (po želji, lahko tudi posušen)