SLASTNO
Nina Rus Turuk: poletna pica
Ko se doma lotim peke pic, je vsaka obložena drugače, pravi.
Odpri galerijo
Kranjčanka Nina Rus Turuk je zaposlena v Skupini Žito in Podravki Slovenija, kjer vestno skrbi za odnose z javnostjo. Ko smo jo prosili, naj z nami deli enega najljubših receptov, je v roke takoj vzela moko v legendarni pikasti embalaži. Iz tiste pirine moke, ki je med slovenskimi posebnimi vrstami moke najbolj prodajana in zato letos nosi oznako no. 1, ter iz moke pražit je pripravila voljno testo za pico.
Zanimivo: Nina Rus Turuk je pri pripravi testa uporabila tehtnico, saj je za Okuse stehtala moko, sol in tudi vodo, ki se v receptih največkrat odmeri v mililitrih. In nadev? Tega je Kranjčanka poletno obarvala in dodala: »Ko se doma lotim peke pic, je vsaka obložena drugače. Tudi vi se lahko poigrate tako, kot vam narekujeta trenutni navdih in vsebina hladilnika. Poleti se mi zdi naravnost imenitno, če na pico narežete tisto, kar je zraslo na domačem vrtu ali kar se najde med izdelki našega podjetja.«
Zanimivo: Nina Rus Turuk je pri pripravi testa uporabila tehtnico, saj je za Okuse stehtala moko, sol in tudi vodo, ki se v receptih največkrat odmeri v mililitrih. In nadev? Tega je Kranjčanka poletno obarvala in dodala: »Ko se doma lotim peke pic, je vsaka obložena drugače. Tudi vi se lahko poigrate tako, kot vam narekujeta trenutni navdih in vsebina hladilnika. Poleti se mi zdi naravnost imenitno, če na pico narežete tisto, kar je zraslo na domačem vrtu ali kar se najde med izdelki našega podjetja.«
Na tehtnico postavimo večjo posodo in vanjo najprej odtehtamo mlačno vodo. Vmešamo suhi kvas, nato odtehtamo še moko, ki ji na vrh dodamo sol. Pomešamo in zamesimo testo. Posodo pokrijemo in jo pustimo pol ure na sobni temperaturi. Zatem na hlebček kapnemo malo oljčnega olja, z njim premažemo cel hlebček in posodo znova pokrijemo ter jo zapremo v hladilnik. Tam naj testo počasi vzhaja nekaj ur, lahko tudi vse dopoldne.
V pečico damo nizek pekač in zavrtimo gumb na 230 stopinj Celzija. Segrevamo 15 minut, medtem sestavimo pico.
Hlebček narahlo pomokamo po spodnji strani in ga položimo na papir za peko, postavljen na desko – s pomočjo deske bomo pico položili na razgret pekač. Testo raztegnemo v krog, pri čemer pazimo, da nam ostane malce debelejši, za prst debel rob.
Premažemo ga s paradižnikom, povrhu razporedimo na rezine naribano bučko.
Pico s pomočjo deske prenesemo do pečice in jo skupaj s papirjem zvrnemo na pekač. Pečemo kakih 15 do 20 minut, odvisno od pečice.
Preložimo jo na leseno desko. Takoj posujemo z naribano mocarelo, ki se bo lepo raztopila. Iz slanice vzamemo beli sir in ga razdrobimo po pici. Čez posujemo malo svežega origana in že je pred nami krasna poletna pica!
V pečico damo nizek pekač in zavrtimo gumb na 230 stopinj Celzija. Segrevamo 15 minut, medtem sestavimo pico.
Hlebček narahlo pomokamo po spodnji strani in ga položimo na papir za peko, postavljen na desko – s pomočjo deske bomo pico položili na razgret pekač. Testo raztegnemo v krog, pri čemer pazimo, da nam ostane malce debelejši, za prst debel rob.
Premažemo ga s paradižnikom, povrhu razporedimo na rezine naribano bučko.
Pico s pomočjo deske prenesemo do pečice in jo skupaj s papirjem zvrnemo na pekač. Pečemo kakih 15 do 20 minut, odvisno od pečice.
Preložimo jo na leseno desko. Takoj posujemo z naribano mocarelo, ki se bo lepo raztopila. Iz slanice vzamemo beli sir in ga razdrobimo po pici. Čez posujemo malo svežega origana in že je pred nami krasna poletna pica!
Zaradi paradižnikove mezge Italijani ob pici radi pijejo lažje rdeče vino, kot je sangiovese ali barbera, pravi sommelierka Mira Šemić. Pri nas pa se običajno pije pivo.
Za 2 osebi:
200 g pirine moke
50 g moke iz pražit
6 g soli
170 g mlačne vode
pol vrečke suhega kvasa
malo oljčnega olja
10 žlic paradižnikove mezge
polovica manjše bučke
100 g mocarele
70 g sira v slanici
vejica ali dve svežega origana
papir za peko
Testo:
200 g pirine moke50 g moke iz pražit
6 g soli
170 g mlačne vode
pol vrečke suhega kvasa
malo oljčnega olja
Nadev:
10 žlic paradižnikove mezgepolovica manjše bučke
100 g mocarele
70 g sira v slanici
vejica ali dve svežega origana