RECEPT
Njoki s špinačno omako
Italijanska specialiteta je priljubljena tudi pri nas; kuhani so, ko priplavajo na površje.
Odpri galerijo
K njokom se dobro podajo podobne omake kot k testeninam, lahko jih postrežemo z bolonjsko iz mletega mesa. Pogosteje se znajdejo na krožniku v družbi gob, zelo dobro se kombinirajo z različnimi siri in smetano, pa z zelenjavo in tudi z najbolj preprosto paradižnikovo omako.
Seveda jih lahko ponudimo kot prilogo k mesnim jedem, na primer k zrezkom v naravni omaki, pečenemu piščancu, lahko dopolnijo tudi ribje jedi. Celo v juho jih zakuhamo.
Za 4 osebe:
1 kg krompirja
150 g moke
2 rumenjaka
70 g masla
250 g špinače
150 g maskarponeja
100 g parmezana
2 dcl smetane za kuhanje
3 stroki česna
Cel krompir skuhamo v slani vodi; nato ga olupimo in pretlačimo, dodamo rumenjake, 50 g masla, moko in sol. Premešamo in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo dolg svaljek in narežemo njoke, ki jih skuhamo v slani vodi. Medtem na preostalem maslu na majhnem ognju svetlo prepražimo sesekljan česen. Dodamo drobno sesekljano špinačo, lahko je tudi zamrznjena, premešamo ter solimo in popramo. Dušimo pet minut, vmes premešamo, dodamo sladko smetano, maskarpone in naribani parmezan. Na majhnem ognju kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Njoke razdelimo na krožnike in prelijemo z omako.
1 kg krompirja
150 g moke
2 rumenjaka
70 g masla
250 g špinače
150 g maskarponeja
100 g parmezana
2 dcl smetane za kuhanje
3 stroki česna
Cel krompir skuhamo v slani vodi; nato ga olupimo in pretlačimo, dodamo rumenjake, 50 g masla, moko in sol. Premešamo in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo dolg svaljek in narežemo njoke, ki jih skuhamo v slani vodi. Medtem na preostalem maslu na majhnem ognju svetlo prepražimo sesekljan česen. Dodamo drobno sesekljano špinačo, lahko je tudi zamrznjena, premešamo ter solimo in popramo. Dušimo pet minut, vmes premešamo, dodamo sladko smetano, maskarpone in naribani parmezan. Na majhnem ognju kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Njoke razdelimo na krožnike in prelijemo z omako.
Seveda jih lahko ponudimo kot prilogo k mesnim jedem, na primer k zrezkom v naravni omaki, pečenemu piščancu, lahko dopolnijo tudi ribje jedi. Celo v juho jih zakuhamo.