Obara
Za spremembo jo pripravimo iz kunčjega mesa, ki ni pogosto na naših jedilnikih, čeprav ga strokovnjaki priporočajo.
Odpri galerijo
Kunčje meso je v prehrani zelo cenjeno, čeprav ni tako razširjeno kot piščančje. Zaradi nežne strukture celo spominja na piščanca in kose brez kosti zlahka zamenjamo. Če ga želimo kupiti v trgovini, se je treba potruditi, saj ni na voljo vsepovsod, še najbolje, da poiščemo mesarja, ki je stalni dobavitelj, ali pa kar rejca.
Če kupimo celega, prosimo mesarja, naj nam da navodila, kako ga razkosati, saj ni prav zapleteno. Kunčje meso vsebuje manj nasičenih maščob in holesterola kot druge vrste, je pa bogato z vitaminom B12 in esencialnimi aminokislinami.
Za 4 osebe:
4 kunčja stegna
2 čebuli
3–4 stroki česna
2 korenčka
1 velika konzerva pelatov
1 sveža paprika
mleta paprika, sol, poper, rožmarin
oljčno olje
sveži peteršilj
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, korenje očistimo in narežemo na kolobarje. Olje, strt česen, mleto papriko, sol, poper in rožmarin zmešamo in natremo meso. Pustimo stati pol ure, potem ga na hitro popečemo z obeh strani. Dodamo čebulo, narezano papriko in korenje in dušimo deset minut, po potrebi dolijemo malo vode. Dodamo nasekljane pelate in kuhamo še dobre pol ure oziroma dokler se meso ne zmehča. Potresemo z nasekljanim peteršiljem.
4 kunčja stegna
2 čebuli
3–4 stroki česna
2 korenčka
1 velika konzerva pelatov
1 sveža paprika
mleta paprika, sol, poper, rožmarin
oljčno olje
sveži peteršilj
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, korenje očistimo in narežemo na kolobarje. Olje, strt česen, mleto papriko, sol, poper in rožmarin zmešamo in natremo meso. Pustimo stati pol ure, potem ga na hitro popečemo z obeh strani. Dodamo čebulo, narezano papriko in korenje in dušimo deset minut, po potrebi dolijemo malo vode. Dodamo nasekljane pelate in kuhamo še dobre pol ure oziroma dokler se meso ne zmehča. Potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Če kupimo celega, prosimo mesarja, naj nam da navodila, kako ga razkosati, saj ni prav zapleteno. Kunčje meso vsebuje manj nasičenih maščob in holesterola kot druge vrste, je pa bogato z vitaminom B12 in esencialnimi aminokislinami.