Odličen pire krompir, kakršnega še niste jedli
Kuharica Julia Child je svet kulinarike obogatila z nizom receptov, s katerimi je povsem preprostim in vsakdanjim jedem pričarala čisto novo dimenzijo. Med takšne spada tudi poseben postopek, po katerem je pripravljala pire krompir.
Njen recept za okusno in priljubljeno prilogo vključuje 15 strokov česna in zanimiv dodatek: bešamel omako. Morda se boste med prazniki odločili pripraviti pire krompir, kakršnega še niste jedli.
Potrebujete:
- 15 strokov česna,
- osem žlic masla,
- deciliter mleka,
- 100 mililitrov smetane,
- dve žlici moke,
- sol in poper po okusu,
- 500 gramov krompirja.
Priprava:
- V vodi kar z olupkom skuhajte stroke česna. Vrejo naj približno dve minuti, tako kuhan česen odcedite, pohladite in olupite.
- Štiri žlice masla stopite med segrevanjem, dodajte mu česen in med stalnim mešanjem segrevajte še 15 minut, tako maslo kot stroki česna bodo postali rjavkasti.
- Pripravite bešamel: maslu in česnu dodajte dve žlici moke in med stalnim mešanjem kuhajte dve minuti. Nato počasi, prav tako med stalnim mešanjem, dodajte mleko. Počakajte, da omaka zavre.
- Vse skupaj prelijte v sekljalnik in zmešajte v gladko kremo. Po potrebi dodajte še malo mleka, omako lahko pripravite tudi s paličnim mešalnikom. Pustite jo na toplem.
- Sledi priprava krompirja: pol kilograma ga olupite, posolite in skuhajte do mehkega. Kuhan krompir odcedite, dodajte mu še štiri žlice masla in ga zmečkajte.
- Zmečkanemu dodajte 100 mililitrov smetane in bešamel omako. Po želji lahko začinite s poprom (v receptu je bel) in peteršiljem.
Tako pripravljen pire je kremast, gladek, okus po česnu je zaznaven, ni pa preintenziven, maslo izboljša teksturo in aromo, peteršilj, ki je lahko tudi samo za okras, pa mu zagotavlja svežino, piše Insider.