Odličen recept za rižev narastek
Ko si zaželimo nakaj sladkega, pa v shrambi ni ničesar; na mizi bo v dobri uri.
Odpri galerijo
Rižev narastek je preprosta sladica, za katero imamo osnovne sestavine – to so mleko, riž in jajca – vselej pri roki. Osnovnemu receptu po želji dodajamo sadje, najboljša so naribana jabolka, ki jed naredijo sočno in rahlo. Tudi rozine lahko stresemo vanj pa sesekljane orehe.
Posebno sladkosnedi rižev narastek postrežejo z marmelado ali prelijejo s sirupom, denimo malinovim. Če ne maramo mleka, lahko riž skuhamo tudi v vodi ali rastlinskem napitku. Ne le kot sladico, ponudimo ga lahko tudi kot malico ali lahko večerjo.
Za 4 osebe:
300 g riža
1 l mleka
4 jajca
4 žlice sladkorja
1 vaniljev sladkor
0,5 dcl sladke smetane
3 jabolka
mleti cimet
limonov sok
sol
Riž skuhamo v rahlo soljenem mleku in ga ohladimo. Rumenjake ločimo od beljakov. K rumenjakom stresemo 3 žlice sladkorja in vaniljev sladkor in penasto umešamo. Dodamo smetano in premešamo. Iz beljakov stepemo sneg. Jabolka olupimo in naribamo, jim dodamo limonov sok, cimet in žlico sladkorja ter premešamo. Rižu najprej primešamo penaste rumenjake in jabolka, na koncu zelo narahlo vmešamo še sneg. Pečemo na 180 stopinj od 30 do 40 minut. Postrežemo z brusnično marmelado.
300 g riža
1 l mleka
4 jajca
4 žlice sladkorja
1 vaniljev sladkor
0,5 dcl sladke smetane
3 jabolka
mleti cimet
limonov sok
sol
Riž skuhamo v rahlo soljenem mleku in ga ohladimo. Rumenjake ločimo od beljakov. K rumenjakom stresemo 3 žlice sladkorja in vaniljev sladkor in penasto umešamo. Dodamo smetano in premešamo. Iz beljakov stepemo sneg. Jabolka olupimo in naribamo, jim dodamo limonov sok, cimet in žlico sladkorja ter premešamo. Rižu najprej primešamo penaste rumenjake in jabolka, na koncu zelo narahlo vmešamo še sneg. Pečemo na 180 stopinj od 30 do 40 minut. Postrežemo z brusnično marmelado.
Posebno sladkosnedi rižev narastek postrežejo z marmelado ali prelijejo s sirupom, denimo malinovim. Če ne maramo mleka, lahko riž skuhamo tudi v vodi ali rastlinskem napitku. Ne le kot sladico, ponudimo ga lahko tudi kot malico ali lahko večerjo.