ZDRAVJE
Odpihniti prehlad: mandarine so vir dobrega
Bogate so s C-vitaminom, varujejo imunski sistem v obdobju prehladov, pomagajo vzdrževati vitek stas pa še okusne so – privoščite si mandarine.
Odpri galerijo
Mandarine so priljubljeno sadje zaradi izvrstne arome, ki napolni prostor ob lupljenju, in čudovitega okusa. Priporočajo jih kot živilo, ki krepi imunski sistem, kar je še posebno pomembno v obdobju prehladov in gripe; po sestavi so podobne pomarančam, polne so vitaminov C in A pa folne kisline in kalija, omenimo še vitamine skupine B, kalcij, magnezij, cink, baker in železo. Mandarina, težka okoli 110 gramov, vsebuje okoli 32 miligramov C-vitamina, ki ima pomembno vlogo v sintezi kolagena in elastina v telesu, to sta beljakovini, ki tvorita kožo, mišice in preostala vezivna tkiva. Sadež ima le malo kalorij, zato je super živilo pri dieti: sestavljen je iz 85 odstotkov vode, ki jo telo s pridom porablja, da bi se očistilo strupov in spodbudilo metabolizem. Z uživanjem mandarin skrbimo tudi za zdravje oči.
Raziskave so pokazale, da lupina vsebuje hranila, ki učinkovito nižajo t. i. slabi holesterol. Da ne bi z zdravimi sestavinami zaužili še kupa pesticidov, jejte ekološko pridelane. Vsebujejo vlaknine, ki koristijo prebavi, obenem pa, so odkrili znanstveniki z univerze Western Ontario, preprečujejo debelost. Redno uživanje mandarin varuje pred razvojem diabetesa tipa 2 in ateroskleroze, s tem pa pred infarktom in možgansko kapjo.
Mandarine lahko uporabimo v številnih jedeh, dobro se ujamejo z mesom, denimo piščancem, tudi ribo, pa seveda sladicami in tudi sadnimi solatami. Sok lahko uporabimo pri pripravi omak za testenine ali kolačev.
Mandarine lahko izboljšajo razpoloženje, trdijo na kliniki Mayo; njen vonj pomaga pri stresu, tudi tesnobi in depresiji. Če imate slab dan in bi se radi sprostili, poskusite z mandarino. Najbolje svežo, ki jo olupite in pojeste, pomagalo bo celo eterično olje.
Iz mandarine lahko naredimo masko za obraz, koža bo po uporabi videti bolj zdrava, dobila bo sijaj. Potrebujemo 4 krhlje mandarine, peške odstranimo, in jih v blenderju zmiksamo z žlico jogurta in žlico medu. Nanesemo na očiščeno kožo obraza in vratu, tudi dekolteja, in pustimo od deset do dvajset minut. Speremo z mlačno vodo.
Raziskave so pokazale, da lupina vsebuje hranila, ki učinkovito nižajo t. i. slabi holesterol. Da ne bi z zdravimi sestavinami zaužili še kupa pesticidov, jejte ekološko pridelane. Vsebujejo vlaknine, ki koristijo prebavi, obenem pa, so odkrili znanstveniki z univerze Western Ontario, preprečujejo debelost. Redno uživanje mandarin varuje pred razvojem diabetesa tipa 2 in ateroskleroze, s tem pa pred infarktom in možgansko kapjo.
Mandarine lahko uporabimo v številnih jedeh, dobro se ujamejo z mesom, denimo piščancem, tudi ribo, pa seveda sladicami in tudi sadnimi solatami. Sok lahko uporabimo pri pripravi omak za testenine ali kolačev.
Mandarine lahko izboljšajo razpoloženje, trdijo na kliniki Mayo; njen vonj pomaga pri stresu, tudi tesnobi in depresiji. Če imate slab dan in bi se radi sprostili, poskusite z mandarino. Najbolje svežo, ki jo olupite in pojeste, pomagalo bo celo eterično olje.
Iz mandarine lahko naredimo masko za obraz, koža bo po uporabi videti bolj zdrava, dobila bo sijaj. Potrebujemo 4 krhlje mandarine, peške odstranimo, in jih v blenderju zmiksamo z žlico jogurta in žlico medu. Nanesemo na očiščeno kožo obraza in vratu, tudi dekolteja, in pustimo od deset do dvajset minut. Speremo z mlačno vodo.