OSVEŽILNO
Ohladimo se s svežimi sadnimi pijačami
V hudi vročini je najboljša voda, ki pa jo lahko obogatimo s številnimi sadnimi ali zelenjavnimi okusi; plodove ali cvetove zgolj namakamo v hladni vodi ali pa jih prekuhamo v sirup, tega uživamo zmešanega z vodo.
Odpri galerijo
V teh pasjih dneh, ki jim kar ni videti konca, moramo uživati dovolj tekočine. Seveda je najbolje posegati po navadni vodi, ki najbolj odžeja in je tudi najbolj zdrava, vendar si občasno brez slabe vesti privoščimo tudi druge napitke, če le niso preveč sladki in ne vsebujejo kemije. Navsezadnje je poletje čas, ko si večina lahko nameni malo več časa zase in za uživanje, zato si radi privoščimo tudi kakšne pregrehe, pa četudi je to sladki koktajl.
Pri tem velja le paziti, da z napitki, čeprav so pripravljeni doma in brez škodljivih dodatkov, ne zaužijemo preveč kalorij, saj tudi domače sadne pijače vsebujejo sladkor.
Najbolje, da uporabimo svežega, ki ga na grobo naribamo v vodo, na liter bo dovolj za majhno žličko. Nepogrešljiva so tudi zelišča, zlasti meta in melisa, ki jih dodajamo v svežih lističih, tudi za okras. Vodo z okusom sladkamo le, če je res nujno, na primer limonado, pa še to je bolje z medom kot s sladkorjem. Med je zlasti dober v kombinaciji z ingverjem.
Pri tem velja le paziti, da z napitki, čeprav so pripravljeni doma in brez škodljivih dodatkov, ne zaužijemo preveč kalorij, saj tudi domače sadne pijače vsebujejo sladkor.
Poletni sadni in zelenjavni vrt ponujata obilo plodov za osvežilne napitke.
Poleti stremimo k temu, da pripravljamo kar se da osvežilne pijače, ki običajno temeljijo na svežem sadju in sirupih, ki jih zmešamo z vodo in dodatno ohladimo s kockami ledu. Iz sadja, na primer malin, ali bezgovih cvetov skuhamo sirup, ki bo dobro zaprt obstojen več mesecev ali celo let, zato ga lahko spravimo tudi za ozimnico. Za sprotno porabo pa pripravljamo presne sokove in vodo različnih okusov. Odlična in enostavna je pijača iz lubenice, preprosto jo narežemo, zmeljemo v blenderju in dobro ohladimo. Preden natočimo, steklenico pretresemo, saj se bo na dnu nabrala usedlina.
Podobno pripravimo sokove iz drugih vrst sadja, na primer jagod, malin in drugega jagodičja, marelic ali melone, kar nam je pač všeč. Goste sokove po potrebi in okusu razredčimo z vodo. Če imamo rajši bistre pijače, pripravimo vodo z okusi, tu smo omejeni le z domišljijo. Vodo natočimo v steklenico, najbolje, da ima pokrov, in vanjo naložimo poljubno sadje. Da bo izločilo več lastnih sokov, sadje narežemo, čeprav je majhno, na primer jagode. Postavimo v hladilnik in pustimo stati nekaj ur, najbolje čez noč. Namesto sadja uporabimo zelenjavo, odlične so na primer kumare, zlasti, če ne maramo sladkega. Sadno ali zelenjavno vodo še obogatimo z zelišči in drugimi dodatki, k limonadi na primer se izjemno dobro poda ingver, ki jo naredi rahlo pikantno.
Najbolje, da uporabimo svežega, ki ga na grobo naribamo v vodo, na liter bo dovolj za majhno žličko. Nepogrešljiva so tudi zelišča, zlasti meta in melisa, ki jih dodajamo v svežih lističih, tudi za okras. Vodo z okusom sladkamo le, če je res nujno, na primer limonado, pa še to je bolje z medom kot s sladkorjem. Med je zlasti dober v kombinaciji z ingverjem.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
22:45
Diplomacija