RECEPT
Ohrovtova krepka juha
Uporabimo lahko cele liste, poškodovane in trde dele odstranimo; mlade liste si privoščimo sveže
Odpri galerijo
Ohrovt je čudovita zimska zelenjava, iz katere pripravimo zlasti juhe, enolončnice, priloge pa tudi glavne jedi. Pripravljamo ga podobno kot zelje in druge kapusnice, iz velikih zdravih listov lahko naredimo zavitek z mesnim, zelenjavnim ali žitnim nadevom. V ta namen je liste dobro prej blanširati, saj jih bomo tako lažje zvijali. Uporabni so celi listi, tudi rebra, razen če so res zelo trda in olesenela.
Ohrovt se dobro izkaže tudi v narastkih, lazanjah, musakah in drugih jedeh iz pečice. Seveda pa je okusen in najbolj zdrav surov, a je za to bolje uporabiti mlade, mehkejše liste. Naredimo ga v solati, podobno kot zelje, ali ga dodajamo k mešanim solatam.
Za 4 osebe:
1 manjši ohrovt
2 korenčka
3 krompirji
1 čebula
2 stroka česna
150 g slanine
olje, sol, poper
Zelenjavo očistimo, ohrovt narežemo na tanke rezance, korenje na kolobarje, krompir na kocke, čebulo sesekljamo, česen stremo. Ohrovt na hitro prevremo v slani vodi in odcedimo. Na olju svetlo prepražimo čebulo, dodamo česen, in ko zadiši, še korenje in krompir. Minuto ali dve med mešanjem pražimo, dolijemo vodo, da je vsebina lonca pokrita, in zavremo. Solimo in popramo, dodamo ohrovt in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Nekaj krompirja pretlačimo z vilicami, da juho zgostimo. Za ljubitelje mesa v ponvi popečemo na tanke koščke narezano slanino in jo dodamo juhi.
1 manjši ohrovt
2 korenčka
3 krompirji
1 čebula
2 stroka česna
150 g slanine
olje, sol, poper
Zelenjavo očistimo, ohrovt narežemo na tanke rezance, korenje na kolobarje, krompir na kocke, čebulo sesekljamo, česen stremo. Ohrovt na hitro prevremo v slani vodi in odcedimo. Na olju svetlo prepražimo čebulo, dodamo česen, in ko zadiši, še korenje in krompir. Minuto ali dve med mešanjem pražimo, dolijemo vodo, da je vsebina lonca pokrita, in zavremo. Solimo in popramo, dodamo ohrovt in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Nekaj krompirja pretlačimo z vilicami, da juho zgostimo. Za ljubitelje mesa v ponvi popečemo na tanke koščke narezano slanino in jo dodamo juhi.
Ohrovt se dobro izkaže tudi v narastkih, lazanjah, musakah in drugih jedeh iz pečice. Seveda pa je okusen in najbolj zdrav surov, a je za to bolje uporabiti mlade, mehkejše liste. Naredimo ga v solati, podobno kot zelje, ali ga dodajamo k mešanim solatam.