Omleta z zelišči
Preprosto in okusno jed lahko pripravimo v nešteto različicah; da bo bolj nasitna, ji primešamo testenine.
Odpri galerijo
Omleto si privoščimo za krepak zajtrk ali kosilo, tudi za večerjo, a jo v tem primeru bolj skopo odmerimo. Vanjo vmešamo najrazličnejšo nasekljano zelenjavo, na primer papriko, paradižnik, bučke, jajčevce, nariban korenček. Odlična je z zelišči, ki jih vmešamo v razžvrkljana jajca in potresemo po jedi, preden jo postrežemo.
Da bo obrok še bolj nasiten, v jajca vmešamo kosmiče, lahko jo pripravimo s testeninami. Uporabimo lahko celo špagete, ki so ostali od kosila. V omleto pogosto vmešamo nariban sir, če dodamo nekaj žlic mleka, pa bo prijetno rahla in puhasta.
Za 4 osebe:
200 g špagetov
5 jajc
1 čebula
2 stroka česna
1 majhna bučka
0,5 dcl mleka
1 šop zelišč
sol, poper, olje
Zelenjavo očistimo, česen in čebulo nasekljamo, bučko drobno naribamo. Na olju svetlo prepražimo čebulo, dodamo česen, in ko ta zadiši, še bučko. Solimo in popramo ter dušimo, dokler bučka ne spusti vode, pustimo še toliko časa, da tekočina povre. Medtem skuhamo špagete v slani vodi; v skledi razžvrkljamo jajca, ki smo jih rahlo solili, in mleko. Dodamo sesekljana zelišča. Špagete odcedimo in stresemo k čebuli in bučkam. Premešamo, prelijemo z jajci in na srednjem ognju pečemo, dokler jajca po vrhu ne zakrknejo. Potem omleto previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Potresemo z zelišči in postrežemo.
200 g špagetov
5 jajc
1 čebula
2 stroka česna
1 majhna bučka
0,5 dcl mleka
1 šop zelišč
sol, poper, olje
Zelenjavo očistimo, česen in čebulo nasekljamo, bučko drobno naribamo. Na olju svetlo prepražimo čebulo, dodamo česen, in ko ta zadiši, še bučko. Solimo in popramo ter dušimo, dokler bučka ne spusti vode, pustimo še toliko časa, da tekočina povre. Medtem skuhamo špagete v slani vodi; v skledi razžvrkljamo jajca, ki smo jih rahlo solili, in mleko. Dodamo sesekljana zelišča. Špagete odcedimo in stresemo k čebuli in bučkam. Premešamo, prelijemo z jajci in na srednjem ognju pečemo, dokler jajca po vrhu ne zakrknejo. Potem omleto previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Potresemo z zelišči in postrežemo.
Da bo obrok še bolj nasiten, v jajca vmešamo kosmiče, lahko jo pripravimo s testeninami. Uporabimo lahko celo špagete, ki so ostali od kosila. V omleto pogosto vmešamo nariban sir, če dodamo nekaj žlic mleka, pa bo prijetno rahla in puhasta.