Recept: palačinke
Palačinke iz pečice pripravimo z nadevom, ki ga zmešamo iz skute, kisle smetane, jajca, naribanega jabolka, rozin ali drugega suhega sadja ter rožičeve moke, ki bo sestavine kompaktno povezala.
Preden jih damo v pečico, palačinke premažemo s prelivom iz kisle smetane, jajc in malo mleka, ki bo na vrhu naredil zlato obarvano in okusno skorjo. S tem nadevom napolnimo palačinke iz vseh vrst moke, tudi rožičeve iz priloženega recepta.
Za 4 osebe:
50 dag pšenične moke
50 dag rožičeve moke
2 jajci
2 dcl mleka
cca 1 dcl mineralne vode
ščepec soli
olje
V skledo zlijemo mleko in ubijemo jajci. Solimo ter zmešamo z metlico ali mešalnikom. V drugo skledo stresemo pšenično in rožičevo moko in dobro premešamo. Mešanico moke postopoma dodajamo mleku z jajci in pri tem nenehno mešamo. Dolijemo še mineralno vodo in mešamo, dokler ne dobimo povsem gladke in tekoče zmesi. Če je preredka, dodamo še malo moke, če je pregosta, pa malo mineralne vode. Maso pustimo počivati približno pol ure. Spečemo palačinke in jih namažemo s poljubnim nadevom.