Recept: palačinke Suzette
Recept je delo francoskega kuharskega mojstra Augusta Escoffierja, ki je sladko jed posvetil igralki in baronici Suzanne Reichenberg z umetniškim imenom Suzette. Bilo je konec devetnajstega stoletja, ko so iznajdljivi kuharji v francoskih hotelih privabljali goste s spektakularno pripravo sladic, znano kot flambiranje.
Palačinke niso nadevane oziroma namazane, temveč z obeh strani namočene v karamelizirano omako ter zložene v trikotnik, tako da jih moramo jesti z vilicami, ne rokami.
Za 4 osebe:
Testo:
200 g moke
2 jajci
1 dcl vode
2 dcl mleka
sol, sladkor
Preliv:
5 pomaranč
1 limona
50 g masla
1 žlica sladkorja
0,5 dcl likerja
0,5 dcl konjaka
olje
Iz moke, jajc, vode in mleka, ščepa soli in žlice sladkorja pripravimo testo. Spečemo palačinke in jih naložimo drugo vrh druge na krožnik ter postavimo na toplo. Eno pomarančo naribamo ter stisnemo sok iz vseh. V isto ponev stresemo sladkor in ga počasi karameliziramo, da se obarva in stopi. Dodamo maslo, in ko se stopi, prilijemo pomarančni sok ter potresemo s pomarančno lupino. Zavremo, dodamo liker in pustimo na majhnem ognju, da povre. V omako položimo palačinko, jo obrnemo in zložimo v trikotnik ter postavimo v drugo, večjo ponev, ki smo jo namastili z maslom in ogreli. Postopek ponovimo z vsemi palačinkami in jih zlagamo v ponev. Na koncu jih prelijemo z omako, ki je ostala, ter konjakom in flambiramo.