RECEPT
Pastinakova juha
Pastinak bo dobil pravi okus, ko ga dobi mraz na vrtu: njegovi ljubitelji pravijo, da je posrečena mešanica med korenjem in peteršiljem.
Odpri galerijo
Pastinak je bil v Evropi, ki je njegova pradomovina, nekoč izjemno priljubljena zelenjava, v 18. stoletju je potonil v pozabo, na njegovo mesto pa sta se zavihtela korenje in krompir. Zadnja leta ga spet odkrivamo; čeprav ga mnogi zamenjujejo s peteršiljem, je precej bolj uporaben. Iz pastinaka lahko pripravimo številne jedi, tudi takšne, v katerih igra vodilno vlogo.
Okusen je v juhah, omakah in prilogah, uživamo lahko surovega, na primer naribanega v mešani solati, dober je dušen, lahko pa ga skupaj z drugimi korenovkami in gomoljnicami spečemo v pečici.
Za 4 osebe:
250 g pastinaka
1 kolerabica
1 čebula
1 strok česna
košček ingverjeve korenine
1 jabolko
sol, poper, olje
šopek peteršilja
Pastinak olupimo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Kolerabo in jabolko olupimo in narežemo na kocke, ingver olupimo in naribamo.
V loncu segrejemo olje in svetlo prepražimo čebulo. Dodamo strt česen in počakamo, da zadiši. V lonec stresemo pastinak in ingver, premešamo in dolijemo malo vode ter dušimo približno 10 minut. Potem dodamo jabolka in kolerabico, solimo, zalijemo z vodo in kuhamo, da se zelenjava zmehča, približno 15 minut. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
250 g pastinaka
1 kolerabica
1 čebula
1 strok česna
košček ingverjeve korenine
1 jabolko
sol, poper, olje
šopek peteršilja
Pastinak olupimo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Kolerabo in jabolko olupimo in narežemo na kocke, ingver olupimo in naribamo.
V loncu segrejemo olje in svetlo prepražimo čebulo. Dodamo strt česen in počakamo, da zadiši. V lonec stresemo pastinak in ingver, premešamo in dolijemo malo vode ter dušimo približno 10 minut. Potem dodamo jabolka in kolerabico, solimo, zalijemo z vodo in kuhamo, da se zelenjava zmehča, približno 15 minut. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Okusen je v juhah, omakah in prilogah, uživamo lahko surovega, na primer naribanega v mešani solati, dober je dušen, lahko pa ga skupaj z drugimi korenovkami in gomoljnicami spečemo v pečici.