RECEPT

Pastinakova juha

Pastinak bo dobil pravi okus, ko ga dobi mraz na vrtu: njegovi ljubitelji pravijo, da je posrečena mešanica med korenjem in peteršiljem.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Pastinak je bil v Evropi, ki je njegova pradomovina, nekoč izjemno priljubljena zelenjava, v 18. stoletju je potonil v pozabo, na njegovo mesto pa sta se zavihtela korenje in krompir. Zadnja leta ga spet odkrivamo; čeprav ga mnogi zamenjujejo s peteršiljem, je precej bolj uporaben. Iz pastinaka lahko pripravimo številne jedi, tudi takšne, v katerih igra vodilno vlogo.


Okusen je v juhah, omakah in prilogah, uživamo lahko surovega, na primer naribanega v mešani solati, dober je dušen, lahko pa ga skupaj z drugimi korenovkami in gomoljnicami spečemo v pečici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije