Recept: pečena cvetača
V pečici pečena cvetača je mnogo bolj zdrava od ocvrte panirane, pa še manj dela je z njo. Če jo narežemo na zelo majhne koščke, jo lahko uporabimo tudi namesto popečenega kruha ali zlatih kroglic, ki jih stresemo v juho na krožniku.
Poda se zlasti v kremne juhe, tudi cvetačno. Pečene cvetačne cvetove začinimo poljubno, ostro ali blago. Okusni bodo tudi hladni.
Za 4 osebe:
1 srednje velika cvetača
1 čebula
1 skodelica naribanega sira
sol, poper
mlet čili, kurkuma
oljčno olje
1 žlica limonovega soka
šopek peteršilja
Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na cvetove ter stresemo v večjo skledo. Čebulo olupimo, narežemo na tanke lističe in dodamo cvetači. Pokapljamo z oljčnim oljem in limonovim sokom, solimo in popramo ter potresemo s kurkumo in čilijem. Dobro premešamo in pustimo stati petnajst minut. Potem stresemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, po njem razporedimo cvetačo in potisnemo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo dvajset minut, premešamo, potresemo s sirom in pečemo še dvajset minut oziroma toliko, da se cvetača zapeče in sir raztopi. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo z omakami.