RECEPT
Pečena jabolka s skuto
Odlična topla sladica za hladne dni, ki trkajo na vrata; pečena jabolka so sočna in sladka.
Odpri galerijo
Jabolka so pri nas najbrž najbolj priljubljen sadež, ki je zelo uporaben tudi v kuhinji. Iz njih pripravljamo predvsem sladke jedi, zavitke, pite, marmelade, kompote, priljubljena so pečena, polnjena z različnimi nadevi. S kosmiči, suhim sadjem, različnimi kašami ali skuto so nasitna jed, ki jo ponudimo kot malico ali sladico.
Jabolka lahko dodajamo slanim jedem, pečemo jih skupaj z mesom, nepogrešljiva so v dušenem rdečem zelju, prilegajo se narezkom s suhimi mesninami in siri. V obilni letini jih lahko tudi sušimo, za kar izberemo zrele in zdrave plodove. Suha so odličen prigrizek za zimske dni.
Za 4 osebe:
8 jabolk
300 g albuminske skute
1 jajce
2 žlici medu
1 žlica ruma
1 skodelica mandljev
1 limona
1 strok vanilje
Jabolka operemo in jim odrežemo pokrov. Potem jih previdno izdolbemo in pokapljamo z limonovim sokom. Pustimo jih stati, medtem pripravimo nadev: v blender stresemo olupljene mandlje in vaniljeva semena, zmeljemo, dodamo med, rum in jajce, znova premešamo. Dodamo še skuto in zmešamo v gladko zmes, z njo napolnimo jabolka. Naložimo jih v pekač ali, še bolje, v model za mafine. Po vrhu potresemo na lističe narezane mandlje. Pečemo približno pol ure pri 180 stopinjah.
8 jabolk
300 g albuminske skute
1 jajce
2 žlici medu
1 žlica ruma
1 skodelica mandljev
1 limona
1 strok vanilje
Jabolka operemo in jim odrežemo pokrov. Potem jih previdno izdolbemo in pokapljamo z limonovim sokom. Pustimo jih stati, medtem pripravimo nadev: v blender stresemo olupljene mandlje in vaniljeva semena, zmeljemo, dodamo med, rum in jajce, znova premešamo. Dodamo še skuto in zmešamo v gladko zmes, z njo napolnimo jabolka. Naložimo jih v pekač ali, še bolje, v model za mafine. Po vrhu potresemo na lističe narezane mandlje. Pečemo približno pol ure pri 180 stopinjah.
Jabolka lahko dodajamo slanim jedem, pečemo jih skupaj z mesom, nepogrešljiva so v dušenem rdečem zelju, prilegajo se narezkom s suhimi mesninami in siri. V obilni letini jih lahko tudi sušimo, za kar izberemo zrele in zdrave plodove. Suha so odličen prigrizek za zimske dni.