OKUSI
Pečena postrv
V alufoliji hrano kuhamo ali pečemo, vendar si to privoščimo le občasno, saj se pri tem izloča nevaren aluminij.
Odpri galerijo
Čeprav strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo na škodljivost priprave hrane v alufoliji, si tu in tam privoščimo katero na ta način pripravljeno dobroto. Denimo pečene ribe ali jabolka, na pikniku pa v folijo zavit krompir pečemo kar v žerjavici. Krompir bo lepo enakomerno pečen in ne bo umazan od žerjavice. V folijo zavito hrano lahko tudi kuhamo, denimo štruklje. Folija dobro prevaja toploto, zato so jedi v njej prej pečene oziroma kuhane, dobro pa ohranijo tudi svoj okus. Hrane zato ni treba dodatno soliti, dodamo le preostale poljubne začimbe. Za pripravo potrebujemo tudi manj maščobe. S tega vidika je takšna priprava hrane zdrava, vendar folija žal izloča aluminij, ki pa je organizmu škodljiv.
Za 4 osebe:
4 manjše postrvi (ali druge ribe)
4 stroki česna
olive
oljčno olje
limona
timijan, rožmarin
Ribe očistimo in osušimo s papirnato brisačo. Notranjost natremo s strtim česnom ter vstavimo rezine limone, olive ter vejico rožmarina in timijana. Položimo vsako na svoj kos folije, ki smo jo namastili z oljem. Folijo zavijemo ter damo ribe v pekač. Pečemo pri 200 stopinjah dobre pol ure. Nekaj minut pred koncem folijo razpremo, da se ribe zapečejo. Postrežemo s krompirjem v kosih in tržaško omako ali kuhano blitvo.
4 manjše postrvi (ali druge ribe)
4 stroki česna
olive
oljčno olje
limona
timijan, rožmarin
Ribe očistimo in osušimo s papirnato brisačo. Notranjost natremo s strtim česnom ter vstavimo rezine limone, olive ter vejico rožmarina in timijana. Položimo vsako na svoj kos folije, ki smo jo namastili z oljem. Folijo zavijemo ter damo ribe v pekač. Pečemo pri 200 stopinjah dobre pol ure. Nekaj minut pred koncem folijo razpremo, da se ribe zapečejo. Postrežemo s krompirjem v kosih in tržaško omako ali kuhano blitvo.