OKUSI
Pečena postrv
V alufoliji hrano kuhamo ali pečemo, vendar si to privoščimo le občasno, saj se pri tem izloča nevaren aluminij.

Odpri galerijo
Ribe se v foliji lepše spečejo. FOTO: Guliver/Thinkstock
Alenka Kociper
23.06.2018 ob 18:55
Čeprav strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo na škodljivost priprave hrane v alufoliji, si tu in tam privoščimo katero na ta način pripravljeno dobroto. Denimo pečene ribe ali jabolka, na pikniku pa v folijo zavit krompir pečemo kar v žerjavici. Krompir bo lepo enakomerno pečen in ne bo umazan od žerjavice. V folijo zavito hrano lahko tudi kuhamo, denimo štruklje. Folija dobro prevaja toploto, zato so jedi v njej prej pečene oziroma kuhane, dobro pa ohranijo tudi svoj okus. Hrane zato ni treba dodatno soliti, dodamo le preostale poljubne začimbe. Za pripravo potrebujemo tudi manj maščobe. S tega vidika je takšna priprava hrane zdrava, vendar folija žal izloča aluminij, ki pa je organizmu škodljiv.
Za 4 osebe:
4 manjše postrvi (ali druge ribe)
4 stroki česna
olive
oljčno olje
limona
timijan, rožmarin
Ribe očistimo in osušimo s papirnato brisačo. Notranjost natremo s strtim česnom ter vstavimo rezine limone, olive ter vejico rožmarina in timijana. Položimo vsako na svoj kos folije, ki smo jo namastili z oljem. Folijo zavijemo ter damo ribe v pekač. Pečemo pri 200 stopinjah dobre pol ure. Nekaj minut pred koncem folijo razpremo, da se ribe zapečejo. Postrežemo s krompirjem v kosih in tržaško omako ali kuhano blitvo.
4 manjše postrvi (ali druge ribe)
4 stroki česna
olive
oljčno olje
limona
timijan, rožmarin
Ribe očistimo in osušimo s papirnato brisačo. Notranjost natremo s strtim česnom ter vstavimo rezine limone, olive ter vejico rožmarina in timijana. Položimo vsako na svoj kos folije, ki smo jo namastili z oljem. Folijo zavijemo ter damo ribe v pekač. Pečemo pri 200 stopinjah dobre pol ure. Nekaj minut pred koncem folijo razpremo, da se ribe zapečejo. Postrežemo s krompirjem v kosih in tržaško omako ali kuhano blitvo.
Priporočamo
Zatresla so se tla, potres so čutili predvsem prebivalci občine Žalec
Šest ur čakanja, posmeh in ignoranca: pretresljiva izkušnja mame na urgenci v Mariboru
Škampi 28 evrov, lignji 22 evrov ... Takšne kakšne cene nas to poletje čakajo na morju
Ogenj zajel gospodarski objekt na Križan Vrhu, ogled kraja požara še poteka (FOTO)
Komentarji:
Priporočamo
Zatresla so se tla, potres so čutili predvsem prebivalci občine Žalec
Šest ur čakanja, posmeh in ignoranca: pretresljiva izkušnja mame na urgenci v Mariboru
Škampi 28 evrov, lignji 22 evrov ... Takšne kakšne cene nas to poletje čakajo na morju
Ogenj zajel gospodarski objekt na Križan Vrhu, ogled kraja požara še poteka (FOTO)