RECEPT
Pečena zimska zelenjava
Gratiniran brstični ohrovt je odlična samostojna jed ali priloga k mesu, krompirju, rižu.
Odpri galerijo
Pozimi nam prijajo tople jedi. Namesto večnih enolončnic, ki so najbolj priljubljene pa tudi najbolj enostavne za pripravo, si kdaj pa kdaj vzemimo čas in zelenjavo pripravimo v pečici. Zimska zelenjava, med katero poleg kapusnic štejemo še korenovke in gomoljnice, bo odlična, če jo spečemo v pečici, in to v poljubnih kombinacijah.
Če hočemo, da bo jed nasitna, za osnovo vzamemo krompir ali zimske buče in dodamo na primer korenje, repo ali kolerabo oziroma kar imamo pri roki. Jed bo odlično popestril na tanke kolobarje narezan pastinak, ne pozabimo dodati vejice ali dveh rožmarina. Ljubitelji sira bodo jed seveda gratinirali.
Za 4 osebe:
500 g brstičnega ohrovta, 2 dcl mleka, 150 g sira, 1 žlica masla, 1–2 žlici moke, sol, poper, muškatni orešček
Brstični ohrovt očistimo, razpolovimo in stresemo v vrelo osoljeno vodo. Pustimo vreti nekaj minut, odcedimo. Medtem na maslu bledo zarumenimo moko. Počasi dolivamo mleko in med nenehnim mešanjem počakamo, da zavre. Odstavimo in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Dodamo nariban sir in dobro premešamo. Brstični ohrovt stresemo v pomaščen pekač in polijemo s sirovo omako. Pečemo na 200 stopinjah od 10 do 15 minut, da se sir lepo zapeče.
500 g brstičnega ohrovta, 2 dcl mleka, 150 g sira, 1 žlica masla, 1–2 žlici moke, sol, poper, muškatni orešček
Brstični ohrovt očistimo, razpolovimo in stresemo v vrelo osoljeno vodo. Pustimo vreti nekaj minut, odcedimo. Medtem na maslu bledo zarumenimo moko. Počasi dolivamo mleko in med nenehnim mešanjem počakamo, da zavre. Odstavimo in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Dodamo nariban sir in dobro premešamo. Brstični ohrovt stresemo v pomaščen pekač in polijemo s sirovo omako. Pečemo na 200 stopinjah od 10 do 15 minut, da se sir lepo zapeče.
Če hočemo, da bo jed nasitna, za osnovo vzamemo krompir ali zimske buče in dodamo na primer korenje, repo ali kolerabo oziroma kar imamo pri roki. Jed bo odlično popestril na tanke kolobarje narezan pastinak, ne pozabimo dodati vejice ali dveh rožmarina. Ljubitelji sira bodo jed seveda gratinirali.