Recept: perutničke s kokakolo
To je ena od tistih jedi, ki so na Kitajskem zelo priljubljene, pri nas pa le malo znane, čeprav večino sestavin najdemo v vsaki slovenski trgovini. Na spletu je mnogo receptov – nekateri omenjajo tudi peko te jedi v pečici, na temperaturi 180 stopinj Celzija. V omako lahko dodamo še malo kečapa, rjavi sladkor, dijonsko gorčico, cimetovo paličico ...
Recept, ki ga objavljamo danes, sta posredovala učitelja Konfucijeve učilnice Kranj Wu Jian in Ye Yuchen, posnetek priprave te jedi pa je Konfucijev inštitut Ljubljana objavil tudi na youtubu.
Za 4 osebe:
1 kg piščančjih perutničk
2 dl kokakole
1 dl vina
1 rdeča paprika
1 mlada čebula
2 stroka česna
košček svežega ingverja
žlica ali dve sezamovih semen (za povrhu)
mešanica kitajskih začimb
malo sojine omake
nekaj žlic olja
Perutničke operemo pod curkom hladne vode in jih razrežemo. Na vsak del naredimo tri zareze, da se bo omaka lažje vpila. Prestavimo jih v posodo in zalijemo z marinado: najprej na perutničke dodamo sojino omako, zatem polovico vina ter grobo sesekljana česen in ingver. Posujemo z začimbami in premešamo ter pustimo 20 minut. Medtem papriko razrežemo na grobo, mlado čebulo pa na tanjša kolesca. Sledi peka: ponev segrejemo, vanjo dodamo malo olja in na njem do zlatega opečemo perutničke; najprej z ene, nato z druge strani. Zatem zalijemo z 2,5 dl kokakole in prilijemo preostanek omake, ki je ostala v posodi, kjer smo marinirali perutničke. V lonec gredo zdaj še nasekljana paprika in mlada čebula (nekaj kolutkov prihranimo za dekoracijo jedi) ter preostanek vina. Na zmerni temperaturi kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti, vmes malo pomešamo oziroma obrnemo perutničke. Jed preložimo na krožnik, jo posujemo s sezamovimi semeni in povrhu dodamo preostanek mlade čebule.