RECEPT
Pesto z orehi
Divji česen je ravno prav ostrega okusa, da dobimo iz njega odličen pesto; v hladilniku ga hranimo nekaj dni.
Odpri galerijo
Čemaž je divje rastoča rastlina, ki jo nabiramo spomladi. Uživamo svežega ali ga pripravimo v različnih jedeh, na primer v juhi ali omaki. Sveže nasekljanega uporabimo podobno kot mlad česen, čebulo ali drobnjak. Odličen je v svežem skutnem namazu, ki ga postrežemo s črnim kruhom. Obrok bo popoln, če mu dodamo žlico bučnega olja.
Drobno nasekljanega potresemo po solati ali juhi namesto peteršilja; s svežimi listi osvežimo sendviče ali okrasimo glavne mesne jedi. Odličen je čemažev pesto, ki ga naredimo na zalogo in spravimo v steklene kozarčke.
Drobno nasekljanega potresemo po solati ali juhi namesto peteršilja; s svežimi listi osvežimo sendviče ali okrasimo glavne mesne jedi. Odličen je čemažev pesto, ki ga naredimo na zalogo in spravimo v steklene kozarčke.
Za 4 osebe:
200 g čemaža
100 g orehov
100 g parmezana
1 dl oljčnega olja
sol
Čemaž očistimo in operemo, nasekljamo na manjše kose in stresemo v sekljalnik. Orehe očistimo in nasekljamo, parmezan naribamo. Oboje stresemo v sekljalnik, solimo in dolijemo olje. Meljemo, dokler ne dobimo skoraj povsem gladke mase. Po potrebi vmes premešamo. Pesto uporabimo kot preliv za testenine ali namaz. Lahko ga spravimo v kozarček in v hladilnik, kjer bo ohranil svežino nekaj dni. Če ga hočemo spraviti za dlje, na vrh nalijemo žlico oljčnega olja in dobro zapremo.
200 g čemaža
100 g orehov
100 g parmezana
1 dl oljčnega olja
sol
Čemaž očistimo in operemo, nasekljamo na manjše kose in stresemo v sekljalnik. Orehe očistimo in nasekljamo, parmezan naribamo. Oboje stresemo v sekljalnik, solimo in dolijemo olje. Meljemo, dokler ne dobimo skoraj povsem gladke mase. Po potrebi vmes premešamo. Pesto uporabimo kot preliv za testenine ali namaz. Lahko ga spravimo v kozarček in v hladilnik, kjer bo ohranil svežino nekaj dni. Če ga hočemo spraviti za dlje, na vrh nalijemo žlico oljčnega olja in dobro zapremo.