OLAJŠANJE

Pet preprostih nasvetov proti zgagi

Kozarec vode, žlička jedilne sode in pravi izbor živil ublažijo neprijeten občutek v žlički pod prsnico.
Fotografija: Pekočo zgago izzove tudi stres. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pekočo zgago izzove tudi stres. FOTO: Thinkstock

Zgaga je neprijeten občutek, ki se pojavi tedaj, ko se želodčna tekočina skupaj z zaužito hrano vrača v požiralnik. Vse skupaj spremlja pekoča bolečina v žlički tik za prsnico, najpogosteje pa so zanjo krivi težka, mastna in močno začinjena hrana, alkohol, kava in tudi površno žvečenje jedi.
Ker prihajajo prazniki, kjer dobrot, ki pogosto povzročajo zgago, ne bo manjkalo, z njimi vendarle zmerno. Če se bo pekoča nadloga kljub temu pojavila, jo premagajte takole.
Ko začutite zgago, pojejte košček kruha ali popijte kozarec vode.
Vodi lahko dodate žličko jedilne sode, ki velja za učinkovito zdravilo pri odpravljanju zgage, vendar dolgotrajna uporaba ni priporočljiva.
Jedilnik obogatite z živili, ki preprečujejo pretirano izločanje želodčne kisline, kot so rjavi riž, ovsena kaša, ovseni kosmiči in banane.
Poskrbite za sproščanje in za aktivnosti v naravi. Tudi stres in nervoza sta namreč lahko vzroka za zgago.
V prehrano umestite mleta lanena semena, ki pomirjajo sluznico želodca in s tem blažijo težave s spahovanjem ter zgago.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije