NASVET
Peteršilj posušimo ali zamrznemo
Peteršilj in druga zelišča pa lahko zmešamo s soljo in spravimo v zaprte steklene kozarce.
Odpri galerijo
Junija že žanjemo ali bolje rečeno pobiramo in režemo sadove svojega dela na vrtu. Solate smo se dodobra najedli, nabiramo špinačo in blitvo ter redkvice, najbolj zagnani imajo že zgodnji krompir. Zelišča se bujno razraščajo, tako da recimo peteršilja ne moremo več porabiti sproti. Če ga je res preveč, ga porežemo in spravimo za zimo ali za vsak primer, če ga čez poletje zmanjka. Kako ga najbolje spraviti, se krešejo mnenja, nekateri ga sušijo, drugi raje zamrznejo.
V vsakem primeru ga porežemo pri tleh, odstranimo bolne ali suhe vejice, temeljito operemo v nekaj vodah, tako kot solato. Stresemo in odcedimo ter položimo na kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo. Potem ga poljubno sesekljamo, lahko z nožem ali na hitro v multipraktiku. Za sušenje ga razporedimo po kuhinjski krpi in postavimo v suh in temen prostor, tako bo ohranil zeleno barvo. Nekateri ga sušijo tudi v mikrovalovki. Če ga želimo zamrzniti, ga spravimo v plastične posodice ali vrečke, dobro zapremo in damo v zamrzovalnik. Peteršilj in druga zelišča pa lahko zmešamo s soljo in spravimo v zaprte steklene kozarce. Hranimo v hladilniku.
V vsakem primeru ga porežemo pri tleh, odstranimo bolne ali suhe vejice, temeljito operemo v nekaj vodah, tako kot solato. Stresemo in odcedimo ter položimo na kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo. Potem ga poljubno sesekljamo, lahko z nožem ali na hitro v multipraktiku. Za sušenje ga razporedimo po kuhinjski krpi in postavimo v suh in temen prostor, tako bo ohranil zeleno barvo. Nekateri ga sušijo tudi v mikrovalovki. Če ga želimo zamrzniti, ga spravimo v plastične posodice ali vrečke, dobro zapremo in damo v zamrzovalnik. Peteršilj in druga zelišča pa lahko zmešamo s soljo in spravimo v zaprte steklene kozarce. Hranimo v hladilniku.