Recept: pikantna bučna juha
Bučno juho skuhamo na različne načine, lahko je zelo nežnega in blagega okusa, lahko jo začinimo, da bo bolj ostra. Zraven se zelo dobro poda muškatni orešek, izjemno zanimiva in nadvse okusna pa bo jed, ki jo popestrimo z ingverjem.
Lahko uporabimo začimbo v prahu, lahko pa dodamo kar svežega. Pri tem pazimo, da korenina ni preveč olesenela, saj moramo juho na koncu zmleti do gladkega.
Za 4 osebe:
1 srednje velika buča,
1 čebula,
2 kisli jabolki,
1 krompir,
sol,
poper,
olje,
za palec velik kos svežega ingverja,
žlička kurkume,
2 skodelici kruhovih kock
Bučo operemo in ji odrežemo pokrov. Z žlico izdolbemo meso, tako da ostane stena debela približno centimeter. Semena odstranimo in bučno meso narežemo. Čebulo olupimo in sesekljamo, jabolka olupimo, odstranimo pečke in narežemo. Krompir olupimo in nakockamo. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo jabolka, krompir in bučo, premešamo in na majhnem ognju dušimo nekaj minut. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, toliko, da so sestavine dobro pokrite. Solimo, popramo in začinimo s kurkumo. Ingver olupimo in narežemo na lističe ter dodamo v juho. Zavremo in kuhamo na srednjem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča. Zmeljemo s paličnim mešalnikom. V ponvi segrejemo olje in nanj z odrezanim delom navzdol postavimo bučno skodelico. Pustimo nekaj minut, da se zapeče, obrnemo in vanjo nalijemo juho. Potresemo s praženimi kruhovimi kockami in postrežemo.