RECEPT
Pisana riževa solata
Solate so v poletnih dneh samostojni obrok namesto vročih rižot ali špagetov z omako.
Odpri galerijo
Stročnic običajno sicer ne kombiniramo z rižem ali testeninami, če izvzamemo grah, vendar se v tovrstnih solatah dobro obnesejo tudi druge, denimo fižol, čičerika in seveda bob.
Iz teh živil pripravimo okusne tople in hladne jedi oziroma solate, s katerimi tešimo lakoto v vročih poletnih dneh. Namesto riža ali testenin uporabimo tudi katero od kaš, na primer proseno, pa seveda kvinojo ali kuskus. Če se nam zelo mudi, uporabimo stročnice iz pločevinke.
Za 4 osebe:
1 skodelica riža
1 skodelica mladega boba
od 3 do 4 mlade čebule
1 skodelica cvetov brokolija
2 paradižnika
1 pločevinka tunine
1 pločevinka koruze
sol, poper, oljčno olje, origano
1 limona
Riž in bob vsakega posebej skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo. Brokoli blanširamo in prav tako odcedimo. Čebulo in paradižnik očistimo in narežemo na koščke. V skledo stresemo riž, bob, odcejeno koruzo, čebulo, paradižnik in brokoli. Potresemo z origanom, solimo in popramo ter pokapljamo z oljem. Premešamo, pokapljamo še z limonovim sokom in dodamo nadrobljeno tunino. Še enkrat rahlo premešamo in postavimo v hladilnik za pol ure. Postrežemo hladno.
1 skodelica riža
1 skodelica mladega boba
od 3 do 4 mlade čebule
1 skodelica cvetov brokolija
2 paradižnika
1 pločevinka tunine
1 pločevinka koruze
sol, poper, oljčno olje, origano
1 limona
Riž in bob vsakega posebej skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo. Brokoli blanširamo in prav tako odcedimo. Čebulo in paradižnik očistimo in narežemo na koščke. V skledo stresemo riž, bob, odcejeno koruzo, čebulo, paradižnik in brokoli. Potresemo z origanom, solimo in popramo ter pokapljamo z oljem. Premešamo, pokapljamo še z limonovim sokom in dodamo nadrobljeno tunino. Še enkrat rahlo premešamo in postavimo v hladilnik za pol ure. Postrežemo hladno.
Iz teh živil pripravimo okusne tople in hladne jedi oziroma solate, s katerimi tešimo lakoto v vročih poletnih dneh. Namesto riža ali testenin uporabimo tudi katero od kaš, na primer proseno, pa seveda kvinojo ali kuskus. Če se nam zelo mudi, uporabimo stročnice iz pločevinke.