RECEPT
Pisana solata
Topinambur kuhamo, pečemo, dušimo, uživamo pa lahko tudi presnega.
Odpri galerijo
Topinambur običajno pripravljamo podobno kot krompir, kuhamo ga ali pečemo. Lahko ga pripravimo v kremni juhi ali pireju, v pečici pa skupaj z drugo zelenjavo, na primer krompirjem, korenjem in kolerabo. Če ga narežemo na tanko, ga lahko pripravimo kot čips. Sicer pa je okusen tudi surov, nariban ali narezan na tanke lističe, pripravljen v solati.
Korenikastih gomoljev ni treba lupiti, le dobro jih oščetkamo in odrežemo grde dele. Z lupljenem bi si dali preveč opravka, pa še koristne snovi, ki se skrivajo v tanki kožici, bi s tem zavrgli. Cel bo kuhan v od 10 do 15 minutah, odvisno od velikosti, narezan v dobrih petih minutah.
Za 4 osebe:
0,5 manjše glave rdečega zelja
0,5 manjše glave belega zelja
1 večji korenček
1 čebula
1 srednja korenika topinamburja
1 lonček jogurta
1 žlica majoneze
1 žlica gorčice
sol, poper
Zelje očistimo in naribamo ali narežemo na tanke rezine. Korenje olupimo in prav tako na drobno naribamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Topinambur operemo s ščetko in odrežemo morebitne poškodovane dele ter naribamo kot korenček. Vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo, da dobimo pisano zelenjavo. V skodelici zmešamo jogurt, majonezo, gorčico in sol ter poper. Prelijemo po zelenjavi in dobro premešamo.
0,5 manjše glave rdečega zelja
0,5 manjše glave belega zelja
1 večji korenček
1 čebula
1 srednja korenika topinamburja
1 lonček jogurta
1 žlica majoneze
1 žlica gorčice
sol, poper
Zelje očistimo in naribamo ali narežemo na tanke rezine. Korenje olupimo in prav tako na drobno naribamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Topinambur operemo s ščetko in odrežemo morebitne poškodovane dele ter naribamo kot korenček. Vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo, da dobimo pisano zelenjavo. V skodelici zmešamo jogurt, majonezo, gorčico in sol ter poper. Prelijemo po zelenjavi in dobro premešamo.
Korenikastih gomoljev ni treba lupiti, le dobro jih oščetkamo in odrežemo grde dele. Z lupljenem bi si dali preveč opravka, pa še koristne snovi, ki se skrivajo v tanki kožici, bi s tem zavrgli. Cel bo kuhan v od 10 do 15 minutah, odvisno od velikosti, narezan v dobrih petih minutah.