RECEPT
Piščančja juha z bobom
Izkoristimo sezono boba, mladi je kuhan v dobrih desetih minutah, medtem ko suhega namakamo kot fižol.
Odpri galerijo
Bob je v kulinariki uporaben podobno kot fižol v zrnju, kuhanega dodajamo solatam, juham in enolončnicam, lahko pa iz njega pripravimo samostojno jed, kot pasulj na primer. Dobro se ujame z vsemi vrstami mesa in mesnin, zato se v krepkih enolončnicah pogosto druži z narezanimi klobasami, popečeno slanino ali ga pripravimo s svežim mesom.
Te jedi bodo teknile v zimskih dneh, v vročem poletju pa pripravimo lažjo različico s piščančjim mesom in svežim bobom, ki bo kuhana v slabe pol ure, da ne bomo preveč segrevali že tako vroče kuhinje. Juhi dodamo poljubno zelenolistno zelenjavo.
Te jedi bodo teknile v zimskih dneh, v vročem poletju pa pripravimo lažjo različico s piščančjim mesom in svežim bobom, ki bo kuhana v slabe pol ure, da ne bomo preveč segrevali že tako vroče kuhinje. Juhi dodamo poljubno zelenolistno zelenjavo.
Za 4 osebe:
250 g piščančjega fileja
500 svežega boba v zrnju
1 čebula
1 korenina peteršilja
4–5 listov ohrovta
olje, sol, mešanica mletega popra
Piščanca narežemo na koščke, solimo in popramo, naoljimo ter pustimo stati pol ure. Medtem olupimo čebulo in jo drobno nasekljamo. Bob očistimo, prav tako korenino peteršilja. Liste ohrovta operemo, po potrebi obrežemo in narežemo na rezance. V loncu segrejemo olje in med mešanjem rjavo zapečemo meso. Potem ga damo ven in na isti maščobi svetlo prepražimo čebulo in ohrovt. Vrnemo meso, dodamo bob in peteršiljevo korenino in zalijemo z vodo. Kuhamo od 10 do 15 minut, odvisno od tega, kako svež je bob.
250 g piščančjega fileja
500 svežega boba v zrnju
1 čebula
1 korenina peteršilja
4–5 listov ohrovta
olje, sol, mešanica mletega popra
Piščanca narežemo na koščke, solimo in popramo, naoljimo ter pustimo stati pol ure. Medtem olupimo čebulo in jo drobno nasekljamo. Bob očistimo, prav tako korenino peteršilja. Liste ohrovta operemo, po potrebi obrežemo in narežemo na rezance. V loncu segrejemo olje in med mešanjem rjavo zapečemo meso. Potem ga damo ven in na isti maščobi svetlo prepražimo čebulo in ohrovt. Vrnemo meso, dodamo bob in peteršiljevo korenino in zalijemo z vodo. Kuhamo od 10 do 15 minut, odvisno od tega, kako svež je bob.