Recept: piščančja nabodala z zelenjavo
Piščančja nabodala običajno pečemo na žaru ali v ponvi, ker pa je piščančje meso okusno tudi kuhano, ga lahko celo soparimo. Če ga pripravljamo skupaj z zelenjavo, se bodo okusi lepo povezali, jed pa bo potrebovala manj začimb kot sicer.
Za 4 osebe:
8 piščančjih nabodal, 200 g špargljev, 3 korenčki, 1 majhen brokoli, 200 g stročjega fižola, 200 g šampinjonov, 3 stroki česna, sol, poper, origano, timijan, olje
Česen olupimo in stremo. Meso natremo s poprom, soljo, timijanom in origanom ter strtim česnom in pustimo stati. Zelenjavo in gobe očistimo in narežemo, korenje na palčke, šparglje in fižol na kose, brokoli na cvetove, gobe na četrtine. V mrežo soparnika naložimo piščančja nabodala in okoli njih zelenjavo. V soparnik natočimo za nekaj prstov vode, počakamo, da zavre, in pustimo na majhnem ognju dobrih deset minut. Posoda mora biti pokrita. Meso po želji še zelo na hitro zapečemo na vročem olju. Posebej skuhamo riž, ga naložimo na krožnike, obložimo z mesom in zelenjavo, ki smo jo po potrebi rahlo solili.
Za lačne jedce k zelenjavi dodamo krompir, za vsakega dva kosa, a ga moramo najprej sopariti samega, kakih petnajst minut, saj se dlje kuha. Seveda lahko krompir spečemo posebej in ga le postrežemo skupaj z glavno jedjo, tako kot riž v našem receptu.