Podprimo gostince in vinarje

Kuharski mojstri in vinarji vsak po svojih močeh pomagajo tistim, ki so v boju z epidemijo najbolj izpostavljeni, hkrati pa iščejo nove poti do gostov in kupcev; na voljo darilni boni.
Fotografija: V vinski kleti Žaren so ponosni na bogato zgodovino in tradicijo.
Odpri galerijo
V vinski kleti Žaren so ponosni na bogato zgodovino in tradicijo.

Slovenski gostinci, kuharski mojstri in vinarji v težkih časih niso pozabili na dobrodelnost. Čeprav se borijo za preživetje, vsak po svojih močeh pomagajo in denimo kuhajo za socialno ogrožene oziroma tiste, ki so v boju z epidemijo v svojih poklicih najbolj izpostavljeni, hkrati pa iščejo nove poti do svojih gostov in kupcev. Vinarji krepijo spletno prodajo oziroma vino dostavljajo kupcem, vse več je spletnih degustacij, med chefi, ki gostom po ugodnih cenah ponujajo nakup bonov za čas, ko bodo spet odprli restavracije, sta tudi restavracija Milka iz Kranjske Gore in Pavus, Grad Tabor Laško. Pri Milki lahko za 37 evrov kupite bon za šesthodni degustacijski meni, Pavus pa za svoje degustacijske menije ponuja 25-odstotni popust. Kot pravi chef Marko Pavčnik iz Pavusa, se kljub vsemu svet še vedno vrti naprej, zato poskrbimo, da nam bo lepo. S tem dobite super darilo za vašega slavljenca ali kar zase, in to z občutnim popustom, predvsem pa pomagate gostincu k lepšemu začetku po epidemiji.
Tudi v Vili Podvin so novi časi: Uroš Štefelin je začel snemati videorecepte s hčerko, ki jih objavlja na spletni strani Vile Podvin, Marcela Klofutar pa je razmišljala o vsebini in načinih razvoza hrane na dom in rodil se je chef UrošŠ drive home. V jedi vključujeta lokalne sestavine. Prvi dan novega obratovanja, zadnji dan marca, sta pripravila in razvozila več kot 50 obrokov. »Najlepše je občutenje sreče naših gostov, ki izražajo neverjetno hvaležnost za dostavljene jedi. Midva pa se spet počutiva koristna,« zapiše Marcela.

Z navdihom v prihodnost

Tudi v Posavju imajo v času koronavirusa ponudniki težave, ki bodo imele dolgotrajne posledice v turistični panogi, pa vendar z navdihom zrejo v prihodnost in pišejo nove zgodbe. Skupna znamka Okusi Posavja združuje najboljše ponudnike kulinarike, vin, piv ter dobrot s kmetij, predstavlja najboljše, kar ponuja regija Posavje: od dnevne ponudbe gastronomije do obiskov vinskih kleti in organizacije okusnih festivalov! A skoraj vse aktivnosti so se ustavile, restavracije so zaprle vrata, dogodki so odpovedani.
Ponudniki so kmalu dojeli, da bo potrebno veliko skupnega in individualnega napora za osnovno preživetje in še več glede okrevanja poslovanja, ustvarjajo nove načine promocije in trženja. Pripravili so privlačne pakete, ki so na voljo v obliki darilnih
Na posesti Tri lučke chef Dejan Mastnak navdihuje z izvirno kulinariko, ki jo dopolnjuje z vrhunskimi vini.
Na posesti Tri lučke chef Dejan Mastnak navdihuje z izvirno kulinariko, ki jo dopolnjuje z vrhunskimi vini.
bonov z dobrodelno noto (odstotek od prodaje darilnih bonov bodo namenili socialno ogroženim družinam) in temeljijo na lokalnosti in edinstvenosti. Kupite jih lahko že zdaj, uporabite pa pozneje, po odpravi ukrepov, zajemajo pa prenočitev in večerjo ter namige za degustacije v bližini. Mira Šemić, vinska strokovnjakinja in direktorica gastronomskega vodnika Gault & Millau v Sloveniji, pravi: »Posavje je kot sveži, pisani spomladanski pušeljc avtohtone hrane in vinskih sort, dobrih gostiln, vinarjev ... ovit v toplino, srčnost in gostoljubje.« Torej, ko bo krize konec, si vzemite čas in obiščite pušeljc, neodkriti slovenski biser na vzhodu Slovenije, ter odkrivajte razigrane vinorodne griče, pristne okuse.

Posest Tri lučke nad Krškim slovi po eni lepših lokacij za poroke in praznovanja v Sloveniji, chef Dejan Mastnak navdihuje z izvirno kulinariko, ki jo dopolnjuje z vrhunskimi vini. Zdaj so se usmerili v spletno povezovanje z gosti, kreiranje receptov in kuharske nasvete. V Vinski kleti Žaren, ki navdušuje z novo kolekcijo vin pod znamko Albiana, se je trenutna prodaja skoraj ustavila. A enolog Miha Ritonja ostaja optimističen: »Ostajamo pozitivni in polni elana. Večino časa preživimo v vinogradih, seveda pa se aktivno ukvarjamo s trenutno problematiko, začenjamo spletno prodajo, v pripravi je tudi spletna degustacija naših vin, projekt, s katerim želimo ohraniti stik z našimi potrošniki in jih kljub trenutnemu stanju navdušiti in razvajati z našimi vini. Mislim, da bo krizno stanje prineslo veliko vetra na slovensko eno-gastronomsko sceno. Še en razlog več, da se začnemo povezovati in sodelovati.«

Jure Tomič, lastnik Ošterije Debeluh, ki z ustvarjalnostjo in naprednimi odločitvami že dve desetletji kroji razvoj gastronomije v Posavju, je optimističen in verjame, da »nas bodo zvesti gostje obiskali takoj, ko bo to mogoče. S kakovostno gastronomijo, osebnim pristopom in veliko gostoljubnosti bomo obdržali in pridobili nove goste. Delali bomo na individualnih gostih, ki se odmikajo od množičnega turizma, in v Posavju lahko ponudimo prav to.« 
Razvajanje v gostilni Repovž<br />
FOTOGRAFIJE: Tomo Jeseničnik
Razvajanje v gostilni Repovž
FOTOGRAFIJE: Tomo Jeseničnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije