ZA ZDRAVJE
Poganjki z drugega sveta
Šparglji vsebujejo vse vrste ugodnih snovi, ki delujejo kot antioksidanti in zmanjšujejo posledice stresa.
Odpri galerijo
Če imate radi šparglje, bi si morali ogledati nasad teh zelenih poganjkov. Videti je, kot da so pravkar predrli zemeljsko površino in se pognali navzgor z velikansko močjo. Svet rastlin je neverjetno skrivnosten. Šparglji se mi zdijo zmagovalci v tej kategoriji. Tudi nutricionisti jim pripisujejo veliko moč. So nizkokalorična zelenjava (kadar niso obilno politi z majonezno omako) z dolgim seznamom vitaminov in mineralov. Nutricionisti jih priporočajo nosečnicam kot dober vir folne kisline, ki je pomembna za imunski sistem in razvoj otročka. Šparglji vsebujejo vse vrste ugodnih snovi, ki delujejo kot antioksidanti in zmanjšujejo posledice stresa. Imajo precej vlaknin (včasih kar preveč), zato pomagajo pri prebavi, kar je zelo pomembno za zdravje. Dobra prebava, vse dobro.
Gledano nutricistionistično so najbolj zaželeni vijolični, nato zeleni, najmanj zanimivi so beli, ki še niso prišli do svetlobe. Kulinarično bi bil vrstni red morda obraten. Beli so bolj prefinjeni, sladki, manj grenki. Jaz imam najraje tiste, ki so pridelani ekološko, ne glede na barvo.
Letos sem jih prvič pripravljala zavite v testu kot cigare. To so bili prvi poganjki v sezoni in so si zaslužili malo več pozornosti v kuhinji. Všeč so mi tudi v kremni rižoti, ki jo na koncu zgostim z doma pripravljeno smetano iz indijskih oreščkov. Odlični so v nadevu za slano pito. Po dolgem prerezani in na hitro popečeni se znajdejo na krožniku za zajtrk.
Začimb ne marajo, za silo se razumejo le s poprom, med zelišči s prav tako delikatnim drobnjakom, koprom in pehtranom. Šparglje kombiniram z nežno zelenjavo, kot je mlada čebula, čisto blag prvi česen, mlada špinača, in šampinjoni. Previdno jih poudarim z limono. In še zadnji nasvet: stebla gredo vedno v ponev kakšno minuto pred vršički. Ko ugotavljam, ali so že kuhani, so spet vršički merilo – nikakor se ne smejo preveč zmehčati. Razkuhani šparglji so kuharska polomija.
Včasih sem šparglje kuhala povezane v šopek, za to sem imela poseben ozek in visok lonec in specialno kuhinjsko vrvico. Redko mi je uspelo, da so bili prav kuhani in smo jih lahko pomakali v holandsko omako, večinoma smo se trudili z vilicami in noži prerezati dolga razmehčana stebla in jih nekako vseeno pojedli. Danes se mi zdi to smešno, še posebno takrat, ko iz čudovitega šopka špargljev mimogrede naredim veliko skledo solate. Super hrustljavi so in kar razganja me od zdravja, že če jih samo gledam.
Gledano nutricistionistično so najbolj zaželeni vijolični, nato zeleni, najmanj zanimivi so beli, ki še niso prišli do svetlobe. Kulinarično bi bil vrstni red morda obraten. Beli so bolj prefinjeni, sladki, manj grenki. Jaz imam najraje tiste, ki so pridelani ekološko, ne glede na barvo.
Letos sem jih prvič pripravljala zavite v testu kot cigare. To so bili prvi poganjki v sezoni in so si zaslužili malo več pozornosti v kuhinji. Všeč so mi tudi v kremni rižoti, ki jo na koncu zgostim z doma pripravljeno smetano iz indijskih oreščkov. Odlični so v nadevu za slano pito. Po dolgem prerezani in na hitro popečeni se znajdejo na krožniku za zajtrk.
Samostojna jed, malica ali lahko kosilo!
Začimb ne marajo, za silo se razumejo le s poprom, med zelišči s prav tako delikatnim drobnjakom, koprom in pehtranom. Šparglje kombiniram z nežno zelenjavo, kot je mlada čebula, čisto blag prvi česen, mlada špinača, in šampinjoni. Previdno jih poudarim z limono. In še zadnji nasvet: stebla gredo vedno v ponev kakšno minuto pred vršički. Ko ugotavljam, ali so že kuhani, so spet vršički merilo – nikakor se ne smejo preveč zmehčati. Razkuhani šparglji so kuharska polomija.
Včasih sem šparglje kuhala povezane v šopek, za to sem imela poseben ozek in visok lonec in specialno kuhinjsko vrvico. Redko mi je uspelo, da so bili prav kuhani in smo jih lahko pomakali v holandsko omako, večinoma smo se trudili z vilicami in noži prerezati dolga razmehčana stebla in jih nekako vseeno pojedli. Danes se mi zdi to smešno, še posebno takrat, ko iz čudovitega šopka špargljev mimogrede naredim veliko skledo solate. Super hrustljavi so in kar razganja me od zdravja, že če jih samo gledam.
Velika solata s šparglji
Za dva:
šopek špargljev
malo listnatega ohrovta
100 g graha
2 rezini kruha
manjša glava solate
olje
sol
Preliv:
česen
žlica kaper
4 žlice majoneze
2 žlici kvasovih kosmičev
sok pol limone
nekaj lističev mete
Špargljem odrežite spodnji olesenel del, jih nalomite in ločite vršičke. Listnat ohrovt natrgajte na manjše koščke, stebla ne uporabite.
V kozici zavrete pol litra vode, solite in skuhate pripravljeno zelenjavo. Začnite z najtršo, pri meni je bil to grah iz skrinje, čez par minut dodajte listnati ohrovt in stebla špargljev, zadnji naj bodo vršički, ki jih kuhate le še minuto ali dve. Šparglji naj ostanejo čvrsti.
Odcedite in ohladite na cedilu. Juho lahko spijete namesto čaja.
Očistite solato in jo naložite v veliko skledo.
V ponvi segrejte olje. Kruh narežite na kockice in popecite. Ponev mora biti vroča, sicer bo kruh popil preveč olja.
Za preliv nasekljajte česen, kapre in meto. Z metlico razmešajte limonov sok in majonezo, če je pregosto, razredčite s tekočino, v kateri se je kuhala zelenjava. Dodate česen, kapre in meto.
Na zeleno solato razporedite kuhano zelenjavo in prelijte z gostim prelivom. Ponudite kot samostojno jed, malico ali lahko kosilo.
Za dva:
šopek špargljev
malo listnatega ohrovta
100 g graha
2 rezini kruha
manjša glava solate
olje
sol
Preliv:
česen
žlica kaper
4 žlice majoneze
2 žlici kvasovih kosmičev
sok pol limone
nekaj lističev mete
Špargljem odrežite spodnji olesenel del, jih nalomite in ločite vršičke. Listnat ohrovt natrgajte na manjše koščke, stebla ne uporabite.
V kozici zavrete pol litra vode, solite in skuhate pripravljeno zelenjavo. Začnite z najtršo, pri meni je bil to grah iz skrinje, čez par minut dodajte listnati ohrovt in stebla špargljev, zadnji naj bodo vršički, ki jih kuhate le še minuto ali dve. Šparglji naj ostanejo čvrsti.
Odcedite in ohladite na cedilu. Juho lahko spijete namesto čaja.
Očistite solato in jo naložite v veliko skledo.
V ponvi segrejte olje. Kruh narežite na kockice in popecite. Ponev mora biti vroča, sicer bo kruh popil preveč olja.
Za preliv nasekljajte česen, kapre in meto. Z metlico razmešajte limonov sok in majonezo, če je pregosto, razredčite s tekočino, v kateri se je kuhala zelenjava. Dodate česen, kapre in meto.
Na zeleno solato razporedite kuhano zelenjavo in prelijte z gostim prelivom. Ponudite kot samostojno jed, malico ali lahko kosilo.