Polentni pomfri (RECEPT)
Otroci bodo navdušeni.
Odpri galerijo
Postrežemo kot prilogo, polentni pomfri se lepo poda k mesu ali zelenjavi, lahko pa zraven dodamo tudi kakšno (p)omako.
Za 4 osebe:
3 (po 3 dl) skodelice vode
1 skodelica koruznega zdroba
1 poravnana žlička soli
žlička ali dve olja (za pekač)
Vodo pristavimo v manjšo posodo z debelim dnom. Zavremo, dodamo sol.
Zdaj v eno roko vzamemo kuhinjsko metlico, v drugo pa skodelico s koruznim zdrobom. Z metlico mešamo vodo, medtem ko iz skodelice počasi sipljemo zdrob. To je pomembno, ker se zna zdrob sprijeti v eno veliko kepo, če ga v vodo vsujemo hitro in brez mešanja. Ogenj zdaj zmanjšamo, da polenta le malo brbota. Če imamo instant polento, jo skuhamo po navodilih na embalaži in vmes mešamo. Če imamo koruzni zdrob iz kakega domačega mlina ali takšnega, ki smo ga kupili pri kmetovalcu, polento kuhamo približno pol ure, vmes večkrat premešamo z leseno kuhalnico. Premešamo dobro in čisto do dna, da se polenta prime na posodo. Spremljamo, kako gosta je – ravno prav mora biti. Tako je zaradi različne strukture zdroba je treba včasih dodati še malo vode, vendar največ pol skodelice. V srednji pekač (približno 20 krat 30 cm) nalijemo žlico ali dve olja in pekač nagibamo, da se olje razporedi po dnu. Najbolje je, da pekač polenta pokrije centimeter debelo, kajti tako imamo z rezanjem na »krompirčke« še najmanj dela. Vročo polento vlijemo na naoljen pekač, poravnamo po vrhu in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ker to traja več ur, lahko polento zakuhamo in po pekaču razporedimo že večer prej. Ohlajeno zvrnemo na desko in razrežemo na palčke, ki so po velikosti in dolžini podobne pomfriju. Pečico ogrejemo na od 200 do 220 stopinj Celzija. Polentne palčke zlagamo na pekač – ne smejo se dotikati! Pečemo na najvišji rešetki (tik pod zgornjimi grelci) približno 30 minut. Potem počakamo še kakih 10 minut, da se polenta nekoliko ohladi, kajti v notranjosti je takoj po peki čisto vrela! Postrežemo kot prilogo, polentni pomfri se lepo poda k mesu ali zelenjavi, lahko pa zraven dodamo tudi kakšno (p)omako.
3 (po 3 dl) skodelice vode
1 skodelica koruznega zdroba
1 poravnana žlička soli
žlička ali dve olja (za pekač)
Vodo pristavimo v manjšo posodo z debelim dnom. Zavremo, dodamo sol.
Zdaj v eno roko vzamemo kuhinjsko metlico, v drugo pa skodelico s koruznim zdrobom. Z metlico mešamo vodo, medtem ko iz skodelice počasi sipljemo zdrob. To je pomembno, ker se zna zdrob sprijeti v eno veliko kepo, če ga v vodo vsujemo hitro in brez mešanja. Ogenj zdaj zmanjšamo, da polenta le malo brbota. Če imamo instant polento, jo skuhamo po navodilih na embalaži in vmes mešamo. Če imamo koruzni zdrob iz kakega domačega mlina ali takšnega, ki smo ga kupili pri kmetovalcu, polento kuhamo približno pol ure, vmes večkrat premešamo z leseno kuhalnico. Premešamo dobro in čisto do dna, da se polenta prime na posodo. Spremljamo, kako gosta je – ravno prav mora biti. Tako je zaradi različne strukture zdroba je treba včasih dodati še malo vode, vendar največ pol skodelice. V srednji pekač (približno 20 krat 30 cm) nalijemo žlico ali dve olja in pekač nagibamo, da se olje razporedi po dnu. Najbolje je, da pekač polenta pokrije centimeter debelo, kajti tako imamo z rezanjem na »krompirčke« še najmanj dela. Vročo polento vlijemo na naoljen pekač, poravnamo po vrhu in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ker to traja več ur, lahko polento zakuhamo in po pekaču razporedimo že večer prej. Ohlajeno zvrnemo na desko in razrežemo na palčke, ki so po velikosti in dolžini podobne pomfriju. Pečico ogrejemo na od 200 do 220 stopinj Celzija. Polentne palčke zlagamo na pekač – ne smejo se dotikati! Pečemo na najvišji rešetki (tik pod zgornjimi grelci) približno 30 minut. Potem počakamo še kakih 10 minut, da se polenta nekoliko ohladi, kajti v notranjosti je takoj po peki čisto vrela! Postrežemo kot prilogo, polentni pomfri se lepo poda k mesu ali zelenjavi, lahko pa zraven dodamo tudi kakšno (p)omako.