RECEPT
Polnjen pečen krompir
Mlad krompir je najboljši pečen, neolupljen, da se naredi hrustljava skorja; za spremembo mu dodamo še drugo zelenjavo.
Odpri galerijo
Z mladim krompirjem se dobro poda sezonska zelenjava, na primer mlada čebula in tudi koruza, ki ravnokar začenja zoreti. Ta je zelo dobra kuhana ali pečena, cela, v storžu, pri čemer ji dodajamo različne bolj ali manj ostre začimbe.
Čudovita je, če jo natremo z oljem, v katerem smo namočili strt česen. Sicer pa jo lahko dodajamo vsem mogočim jedem, v juhe in enolončnice pa seveda solate, ali v zanimivo jed, ki jo predstavljamo v današnjem receptu.
Za 4 osebe:
1 kg mladega okroglega krompirja enake velikosti
1 šopek mlade čebule
1 skodelica mlade koruze (ali 1 konzerva)
150 g slanine
150 g naribanega sira
olje, sol, poper
Krompir dobro operemo, po potrebi skrtačimo, osušimo in prerežemo na polovico. Z ostro žlico izdolbemo in naložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapljamo z oljem in pečemo 20 minut na temperaturi 200 stopinj. Čebulo očistimo in zeleni del drobno sesekljamo. Slanino narežemo na majhne koščke in jo na hitro prepražimo na vročem olju. Stresemo v skledo, dodamo čebulo in koruzo, solimo in popramo ter premešamo. Napolnimo napol pečen krompir, potresemo s sirom in pečemo še 10–15 minut, da se sir raztopi.
1 kg mladega okroglega krompirja enake velikosti
1 šopek mlade čebule
1 skodelica mlade koruze (ali 1 konzerva)
150 g slanine
150 g naribanega sira
olje, sol, poper
Krompir dobro operemo, po potrebi skrtačimo, osušimo in prerežemo na polovico. Z ostro žlico izdolbemo in naložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapljamo z oljem in pečemo 20 minut na temperaturi 200 stopinj. Čebulo očistimo in zeleni del drobno sesekljamo. Slanino narežemo na majhne koščke in jo na hitro prepražimo na vročem olju. Stresemo v skledo, dodamo čebulo in koruzo, solimo in popramo ter premešamo. Napolnimo napol pečen krompir, potresemo s sirom in pečemo še 10–15 minut, da se sir raztopi.
Čudovita je, če jo natremo z oljem, v katerem smo namočili strt česen. Sicer pa jo lahko dodajamo vsem mogočim jedem, v juhe in enolončnice pa seveda solate, ali v zanimivo jed, ki jo predstavljamo v današnjem receptu.