Pomaga odganjati okužbe
Matični mleček je izloček krmilne in čeljustne žleze čebel delavk, starih od 6 do 15 dni, in ima ključno vlogo pri razvoju matice v družini. Gosta tekočina mlečno bele barve z značilnim vonjem in nekoliko pekočim kislo-sladkim okusom pa se ponaša tudi z antibakterijskimi, protivnetnimi, antioksidativnimi in antitumorskimi lastnostmi, zaradi česar je cenjena sestavina v farmacevtski, prehranski in kozmetični industriji.
Za dobro počutje in regeneracijo
»Matični mleček ima kompleksno sestavo, saj vsebuje aminokisline, ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, vodo, pantotensko kislino, biotin, inositol, folno kislino ter vitamine B-kompleksa in vitamin C,« pojasnjuje mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. »Poleg tega vsebuje še bioaktivne peptide, glikoproteine, hormone in manjše molekule. Ima številne pozitivne učinke, saj krepi imunski sistem, izboljšuje splošno počutje, deluje protivnetno, izboljšuje kognitivne sposobnosti, uravnava krvni sladkor, spodbuja hitrejše celjenje kože in rast las, nadzira ravni holesterola in še mnogo več. Pomaga tudi pri tegobah, povezanih s starostjo, in izpostavljenosti psihofizičnim situacijam, saj ima odlično hranilno vrednost. Ščiti nas pred gripo in prehladi ter zelo pripomore k zdravljenju virusnih obolenj, predvsem zaradi kisline HDA, ki spodbuja bele krvničke, da uničujejo viruse. Telesu daje tudi veliko energije ter pomaga pri razstrupljanju in hitrejšem okrevanju.«
Zaradi vsega naštetega velja matični mleček za izjemno priljubljeno prehransko dopolnilo, nadaljuje sogovornica: »Najdemo ga v različnih oblikah, še posebno lahko uživamo svežega, vendar ga moramo primerno hraniti v hladilniku. Lahko je tudi liofiliziran, kar pomeni, da je sušen z zmrzovanjem pod vakuumom, s čimer ohrani svojo kakovost in obstojnost. Na voljo je tudi v obliki raztopin ali kapsul.«
Zaradi kisline HDA spodbuja bele krvničke, da uničujejo viruse.
V prihodnjih tednih je lahko naš zanesljiv zaveznik, sploh takrat, ko smo ujeti v neprizanesljiv življenjski tempo in morda malce zanemarjamo zdravje in dobro počutje ter želimo okrepiti odpornost, še sklene: »V prehladnem obdobju priporočam uživanje matičnega mlečka. Predvsem zato, ker je več okužb dihal, kot so prehladi, gripa, vnetje grla, žrela, sluznice in podobno, ki so lahko zelo neprijetne in se ponavljajo. Pri nakupu bodite pozorni na kakovost izdelka in embalaže, kako ga uživate in kako shranjujete.«