Pomlajuje in čisti organizem, ni organa v telesu, ki mu ne bi koristila
Repa ali bela repa je korenovka bele barve, uživamo koren, največkrat pripravljamo kislo, uživamo pa jo lahko tudi surovo (njen rahlo pikantni okus tako najbolj pride do izraza), kuhano ali pečeno, in nadzemno listje, slednji so vir bakra, vitamina A, C in K, koren pa je vir vitamina C (100 g vsebuje 25 % priporočenega dnevnega vnosa tega pomembnega vitamina) ter kroma, železa in kalija. Deluje protivirusno in protibakterijsko, pomaga krepiti odpornost telesa.
Njene sestavine poživljajo presnovo.
Odlična je za čiščenje telesa: prehranske vlaknine pomagajo urejati prebavo, predvsem odpravljati zaprtje, redno izločanje blata pa pomaga redno izločati strupe iz prebavnega sistema in tako poskrbi za zdravo črevesje. Zaradi vlaknin smo dlje siti, zato z uživanjem repe ohranjamo telesno težo in lahko tudi izgubimo kak kilogram, obenem uravnava krvni sladkor. Listi učinkovito čistijo sečne poti.
Repa vsebuje tudi protimikrobno učinkovino sulforafan, za katero znanstveniki domnevajo, da pozitivno vpliva na želodec in zlasti rakave bolnike in bolezni želodca. Na to temo potekajo raziskave, saj sulforafan vsebuje tudi nekatera druga zelenjava, denimo brstični ohrovt, brokoli, cvetača, koleraba in redkvice.
Ni organa v telesu, ki mu repa ne bi koristila.
Nekateri trdijo, da ni dela ali organa v telesu, ki mu repa ne bi koristila in pospešila delovanja. Mnoge raziskave so pokazale, da uživanje zelenjave, kakršna je repa, niža tveganje za nastanek debelosti, sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni. Tudi kisla ni nič manj zdrava: ker vsebuje veliko probiotikov, bomo z rednim uživanjem vzpostavili zdravo ravnovesje dobrih bakterij. Poleg tega repa skrbi za lepo kožo in mladostni videz ter upočasnjuje staranje: antioksidanti v tej zelenjavi naj bi zmanjševali gube in tudi podočnjake.