Poplava prehranskih nasvetov: kako izbrati pravega zase?
O tem, kako naj vsak zase najde zdrav in uravnotežen način prehranjevanja, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo dr. Tadejo Jakus.
Zasuti z informacijami, kako, kdaj in s čim se prehranjevati, pogosto pozabimo na osnove – kaj naš organizem dejansko potrebuje za optimalno delovanje. »Potrebo po hranilih najlažje pokrijemo, hkrati pa imamo tudi nadzor nad količino, če se držimo načel zdravega krožnika,« je v uvodu dejala profesorica s katedre za prehransko svetovanje – dietetiko na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Pri tem gre za uravnotežen vnos makro- in mikrohranil.
Izberite ustrezno vrsto hranil
Ogljikovi hidrati, ki so glavni vir energije za naše telo, so različnih vrst, za bolj zdrav način prehranjevanja raje izberimo sestavljene (polnozrnata žita, stročnice) kot enostavne (bela moka, sladkorji). »Ti namreč povzročijo, da se raven krvnega sladkorja hitro dvigne, kar nam pride prav ob športni dejavnosti, ob sedečem načinu življenja pa lahko kronično nihanje ravni krvnega sladkorja poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja ter debelosti,« je pojasnila dietetičarka.
Potrebo po hranilih najlaže pokrijemo, hkrati pa imamo nadzor nad količino, če se držimo načel zdravega krožnika.
Pomemben vir energije so tudi maščobe, a je težava v tem, da jih je v naši prehrani pogosto preveč. »Zlasti nasičene maščobe (maslo, smetana, mast, kokosovo olje) je bolje nadomestiti z zdravimi, nenasičenimi, ki so v ribah, oreščkih, avokadu in oljčnem olju. Naši jedilniki so velikokrat osiromašeni z omega-3-maščobnimi kislinami, ki pa so znane po svojih protivnetnih lastnostih in pozitivnem vplivu na srce in ožilje, možgane, vid in druge telesne funkcije. Najdemo jih predvsem v ribah (npr. losos, skuša, sardine), lanenih semenih, semenih čije, orehih in nekaterih rastlinskih oljih (npr. laneno olje, olje ogrščice), zato je ta živila dobro pogosteje vključiti v naš dnevni jedilnik,« je svetovala.
Tu pa so seveda še vitamini in minerali – ključni za številne biološke procese v telesu, vključno s presnovo, imunsko funkcijo in rastjo, delovanjem živčnega sistema. Prav tako je izjemnega pomena ustrezna hidracija, ki je ključna za pravilno delovanje telesa.
Superživila iz našega okolja
Človek je nekdaj živel od hrane, ki jo je lahko lovil in nabral v svojem okolju – divjad, ribe, sadje, zelenjavo, oreščke in semena. Njegova prehrana je bila bogata z beljakovinami, vlakninami, zdravimi maščobami, vitamini in minerali. V moderni sedeči dobi pa je naš način prehranjevanja zaznamovan s hitro pripravljeno in predelano hrano. V iskanju bližnjic in čudežnih rešitev, ki jih dandanes ponuja prehranska industrija, pa tako pogosto prisegamo na »superživila«, ki naj bi vsebovala visoke vrednosti vitaminov, mineralov in antioksidantov ter zato pozitivno delovala na zdravje in dobro počutje. Jakus na tem mestu opozarja, da gre pri »superživilih« pogosto zgolj za marketinški izraz, po drugi strani pa imamo dejansko pred nosom kar nekaj takšnih živil: »Prednost teh naših superživil je, da so veliko cenejša, dostopnejša in imajo bogato hranilno sestavo. Trenutno denimo rastejo šparglji, čemaž, regrat, koprive, zato res ni potrebe, da praznimo denarnice za različne eksotične različice.«
Postenje kot del vsakdana
Prav tako živimo v času, ko v hitrem obtoku informacij na dan prihajajo vedno novi načini prehranjevanja in različne diete. Eden takšnih trendov je prekinitveni post, ko se posameznik odpove hranjenju v določenem obdobju dneva. »Danes se prepogosto dogaja, da ljudje nimajo urejenega ritma prehranjevanja, jedo pogosto in v poznih večernih urah, po drugi strani pa v želji po boljšem zdravju, počutju, videzu pogosto nasedajo različnim zapisom, da bo izključitev živila ali celo skupine živil dala čudovite rezultate. Če za to ne obstajajo zdravstveni razlogi (npr. celiakija, alergije), potem lahko z vsakim takšnim ekstremnim odpovedovanjem in eksperimentiranjem telesu naredimo več škode kot koristi,« je povedala o sledenju prehranskim nasvetom, ki jih mnogokrat delijo ljudje brez ustreznih kompetenc.
Ko bo zdrav način prehranjevanja popolnoma prilagojen posamezniku, bo lahko postal tudi del njegovega življenjskega sloga in ne zgolj trenutni trend.
Prehranjevanje, prilagojeno posamezniku
Vsak dan se svet spremeni
in iz dneva v dan
si bolj in bolj to, kar si.
Veš, kaj hočeš, in veš, kaj si želiš.
In kar je najpomembnejše,
veš, kje lahko vse to tudi dobiš.
In zato greš vedno tja,
kjer imajo vse,
kar svet dobrega da.
Saj stari pregovor ne drži – nisi to, kar ješ.
V resnici ješ to, kar si.
Vsebino omogoča Spar Slovenija. Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.
Besedilo je bilo objavljeno v oglasni prilogi Aktivni & zdravi