RECEPT
Poslastica: pečene banane
Odlično zimsko poslastico, ki jo postrežemo toplo ali hladno, pripravimo iz banane in pomaranče.
Odpri galerijo
Pomaranče so osvežilen sadež, ki ga lahko uporabimo v različnih receptih, tako za slane kot sladke jedi. Pogosto jih postrežemo zraven pečenega mesa ali drugih glavnih jedi, dodamo sladkim ali kislim solatam, z njo obogatimo smutije ali pripravimo uživaški liker.
Uporaben je ves sadež, tako meso kot lupina: meso daje jedem sočnost in mehkobo, lupina pa posebno aromo in prijetno grenkobo. Za uživanje lupine obvezno uporabimo le pomaranče, enako velja za druge citruse, iz preverjene ekološke pridelave, saj so sicer tako polne pesticidov, da so zelo strupene. Pomarančne krhlje lahko posušimo ali kandiramo, tudi skupaj z lupino.
Za 4 osebe:
4 večje čvrste banane
50 dag sladkorja
3 pomaranče iz ekološke pridelave
žlica masla
Banane olupimo in narežemo na tri ali štiri kose. S pomaranč naribamo lupine za eno žličko, potem iz njih iztisnemo sok in ga po želji precedimo. V kozici raztopimo maslo in mu dodamo sladkor. Grejemo na majhnem ognju in mešamo, da se sladkor razpusti. Dodamo banane in jih pečemo dve minuti, nato obrnemo in pečemo dve minuti še na drugi strani. Dolijemo pomarančni sok in potresemo z naribano pomarančno lupino. Previdno premešamo ter kuhamo še 4 ali 5 minut, vmes banane obrnemo.
4 večje čvrste banane
50 dag sladkorja
3 pomaranče iz ekološke pridelave
žlica masla
Banane olupimo in narežemo na tri ali štiri kose. S pomaranč naribamo lupine za eno žličko, potem iz njih iztisnemo sok in ga po želji precedimo. V kozici raztopimo maslo in mu dodamo sladkor. Grejemo na majhnem ognju in mešamo, da se sladkor razpusti. Dodamo banane in jih pečemo dve minuti, nato obrnemo in pečemo dve minuti še na drugi strani. Dolijemo pomarančni sok in potresemo z naribano pomarančno lupino. Previdno premešamo ter kuhamo še 4 ali 5 minut, vmes banane obrnemo.
Uporaben je ves sadež, tako meso kot lupina: meso daje jedem sočnost in mehkobo, lupina pa posebno aromo in prijetno grenkobo. Za uživanje lupine obvezno uporabimo le pomaranče, enako velja za druge citruse, iz preverjene ekološke pridelave, saj so sicer tako polne pesticidov, da so zelo strupene. Pomarančne krhlje lahko posušimo ali kandiramo, tudi skupaj z lupino.